5
Marco De Swart

Exclusief voor abonnees

Jonathan Holslag oordeelt hard over Europa: "De implosie van het Westen lijkt onafwendbaar”

Zijn reis door 3.000 jaar geschiedenis, vervat in Vrede en Oorlog, leert dat macht beperkt houdbaar is. Rijken komen op, bloeien en verkruimelen. “Europa lijkt over zijn top heen”, zegt Jonathan Holslag, hoogleraar in de internationale politiek.

Dat hij anderen de maat neemt, betekent niet dat hij zichzelf spaart. “Vorige week lag ik in volle gevechtsuitrusting te spartelen in een zwembad. En de professor, die was nog best in goede conditie”, zegt Jonathan Holslag (37) over zijn aanmelding als reservist in de Belgische strijdkrachten. “Ik pleit voor maatschappelijke dienstplicht, wilde een voorbeeld geven. Je moet ook je eigen sterktes en zwaktes kennen.”

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Charlotte De greef

    Dat is zo en dat is van alle tijden. Maar het is een schande omdat het helemaal niet nodig was. Het ging prima met Europa en zou prima zijn blijven gaan, ware het niet dat onze politici Europa hebben weggegeven aan de derde wereld.

  • Carla Van Geel

    Europa heeft vrije handel wereldwijd mogelijk gemaakt waardoor het welzijn van burgers enorm gestegen is, mensen vergeten vlug wat ze hebben. Europa kan niet optreden zonder dat alle lidstaten akkoord zijn en die willen hun soevereiniteit behouden. Wat Marrakesh betreft is het de VN die oa. door samenwerking de druk op landen van oorsprong kan zetten, waar een enkeling dat niet kan.

Lees meer