3 Zijn mama omschrijft Keith (links) als een sportieve, grappige en lieve jongen.
gofundme.com/piercefamily Zijn mama omschrijft Keith (links) als een sportieve, grappige en lieve jongen.

Jongen (10) sterft door spinnenbeet

Dokters dachten dat hij kanker had toen Keith Pierce met zijn moeder in het ziekenhuis aankwam. Het been van de tienjarige jongen was gezwollen, hij had al drie dagen hevige pijn. Vorige vrijdag kwam hij binnen in het ziekenhuis in Three Forks, in de Amerikaanse staat Montana. Zondagochtend werd een spoedoperatie uitgevoerd waaruit de jongen niet meer ontwaakte. Zijn ouders besloten hem maandag van de beademingsmachine te halen. Van de lijkschouwer kregen ze te horen dat de dood van hun kind was veroorzaakt door de beet van een vioolspin of bruine kluizenaarspin, één van de gevaarlijkste spinnen ter wereld.

Keith, die door zijn rouwende moeder wordt omschreven als "een sportieve, grappige en lieve jongen", moet de beet hebben gekregen terwijl hij football speelde. Volgens de autopsie raakte de beet al gauw geïnfecteerd. Negen dagen later overleed Keith in hetzelfde ziekenhuis waar hij tien jaar geleden werd geboren.

"Kanker, mevrouw"
Zijn moeder Mandy verklaart dat het been van haar zoontje op 30 september begon te zwellen. Ze ging met haar zoon naar het ziekenhuis, waar de dokters dachten dat het kanker was. De spoedarts stuurde hen naar huis, de resultaten van de tests zouden volgen.

Spoedoperatie
Drie dagen voor zijn overlijden begon Keith te klagen over hevige pijn in zijn been. Daarop besloten zijn ouders met hem naar een ander ziekenhuis te gaan. Daar kreeg Keith zondagochtend een spoedoperatie, maar daaruit is hij niet meer ontwaakt.

Lees verder onder de foto

3 De spinnenbeet op het been van Keith, drie dagen voor hij overleed.
kbzk.com De spinnenbeet op het been van Keith, drie dagen voor hij overleed.
3 De vioolspin of bruine kluizenaarspin.
Wikimedia De vioolspin of bruine kluizenaarspin.

Keith was de middenste van drie zonen. Zijn moeder noemt hem een taaie kerel, die naast football ook aan worstelen deed. De vrouw roept via de media ouders op zich te informeren over de bruine kluizenaarspin, die in de hele VS voorkomt. Een vriendin van het gezin van Keith richtte een steunfonds op.

Infectie
De beet van een bruine kluizenaarspin, ook wel vioolspin genoemd omwille van de vorm van haar lijf, leidt tot een milde stekende pijn. Die wordt gevolgd door plaatselijke roodheid en hevige pijn die zich ontwikkelt binnen acht uur maar ook later kan optreden. Sommige meldingen van vioolspinbeten beschrijven een blauw of paars gebied rond de beet, omgeven door een witachtige ring en een grote rode buitenring. Ook koorts, misselijkheid, hoofd- en buikpijn, gewrichtspijnen en stijfheid kunnen optreden. Het gif zorgt ervoor dat het vlees rond de beet wegrot, maar is pas dodelijk wanneer een algemene infectie optreedt.

Jonge kinderen lopen een groter risico op een fatale afloop omdat hun immuunsysteem nog onvoldoende ontwikkeld is om het gif van de spin en de ontsteking te bekampen.

Lees meer