Jongen uit Guatemala (16) sterft in handen van Amerikaanse grensbewaking

Er is maandag opnieuw een minderjarige migrant gestorven in handen van de Amerikaanse grensbewaking. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Guatemala, zo meldt de US Customs and Border Protection (CBP). 

Carlos Gregorio Hernandez Vasquez werd op 13 mei in de buurt van Hidalgo opgepakt omdat hij illegaal de Verenigde Staten was binnengedrongen. De tiener vertelde de autoriteiten zondagochtend dat hij zich niet goed voelde. Hij werd gediagnosticeerd met de griep en later die dag overgebracht naar een grensbewakingspost in Weslaco in afwachting van zijn plaatsing in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Maandag werd tijdens een gezondheidscheck vastgesteld dat de jongen niet meer reageerde.

De autoriteiten gaven toe dat de tiener bij zijn overbrenging al langer dan 72 uur - de wettelijke grens - werd vastgehouden.

Onderzoek

Het is onduidelijk of Hernandez Vasquez op het moment van zijn arrestatie al ziek was. Wel zeker is dat er na een medische check niet werd besloten om de jongen naar een zorginstelling over te brengen voor verdere behandeling. Er wordt nu een onderzoek geopend naar de doodsoorzaak van de 16-jarige en naar de manier waarop zijn geval werd aangepakt.

Na de dood van twee migrantenkinderen uit Guatemala in december kondigde de US Customs and Border Protection (CBP) nog nieuwe procedures aan. In totaal zijn er nu al vijf minderjarige migrantenkinderen gestorven terwijl ze door de Amerikaanse grenspolitie werden vastgehouden.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Filip Vanlaeken

    Heel erg is dit, maar wat doet een 16jarige Guatemaltees alkeen aan de grens met de VSA ? Je mag/moet als land toch nog grenzen hebben ? Ben je verplicht medische zorg te geven aan criminelen die illegaal de grens overgaan ? Miet je dure operaties en organen geven ? Wasr houdt het op ? Is een muur dan niet veel humaner ?

  • Karel Tichmann

    Hij kwam met een zware influenza over de grens (AP). Een zeer besmettelijke virale infectie van de luchtwegen, veroorzaakt koorts, ernstige pijn en catarre, het komt vaak voor bij epidemieën in arme landen.

Lees meer