6
Facebook

Jordaanse koning: "Het zal een vergelding zijn zoals IS er nog nooit één heeft gezien"

Na de gruwelijke dood van piloot Al-Kasasbeh voert Jordanië de strijd tegen de extremisten nog op. "We voeren deze oorlog om ons geloof, onze waarden en principes te beschermen", zei Koning Abdullah. "Het zal een vergelding zijn zoals IS er nog nooit één heeft gezien."

Het wemelt van de geruchten in de regio dat de koning zo kwaad is over het levend verbranden van een piloot van zijn luchtmacht dat hij persoonlijk aan aanvallen wil meedoen of die rechtstreeks gaat leiden. Maar Jordaanse regeringsfunctionarissen hebben ondertussen in Amman beklemtoond dat de koning niet zelf gaat deelnemen aan de luchtaanvallen. Dat meldt nieuwszender al-Arabiya.

Nochtans had dit wel gekund want Abdullah is geen koninklijke figuur die louter een mooi uniform heeft, maar een getrainde militair, een ex-commando en ex-bevelhebber van elitetroepen die bovendien kan vliegen.

Clint Eastwood
Volgens de koning zal de oorlog tegen IS meedogenloos zijn. Om zijn punt duidelijk te maken tijdens een korte ontmoeting met Congresleden in Washington, gebruikte hij naar verluidt een quote uit de film 'Unforgiven' (1992) die kwam uit de mond van het personage William Munny vertolkt door Clint Eastwood: "Any man I see out there, I'm gonna kill him. Any son of a bitch takes a shot at me, I'm not only going to kill him, I'm going to kill his wife and all his friends and burn his damn house down." (Ik ga niet alleen hem vermoorden, maar ook zijn vrouw en al zijn vrienden en ik ga zijn vervloekte huis afbranden.)

Vergelding
"Het zal een vergelding zijn zoals IS er nog nooit één heeft gezien", voegde de koning daaraan toe volgens de Republikein Duncan Hunter in de Washington Examiner. "Hij is ontzettend boos. Vandaag zullen ze meer luchtaanvallen uitvoeren dan ooit tevoren. De koning zei dat het enige ongemak dat er zou kunnen opduiken, was dat ze zonder kogels en brandstof kwamen te zitten. De koning is er helemaal klaar voor."

Afgelopen nacht voerde de Jordaanse luchtmacht al luchtaanvallen uit nabij Mosoel. Daarbij werden 55 militanten van IS waaronder een belangrijke bevelhebber om het leven gebracht, melden zowel Irakese media als de International Business Times.

Nieuwe bombardementen
Ook vandaag hebben Jordaanse gevechtsvliegtuigen stellingen van terreurgroep IS gebombardeerd in het oosten van Syrië. Dat bericht CNN.  "Het plan is om achter IS-doelen te gaan en hen te verslaan", aldus een regeringswoordvoerder. "We willen er zeker van zijn dat ze zullen boeten voor de gruwelijke misdaad die ze hebben begaan."

Details over de aanvallen werden niet vrijgegeven, enkel dat ze werden uitgevoerd in samenspraak met de andere troepen van de Internationale Coalitie. Die bombardeert al maanden stellingen in Irak en Syrië. Ook ons land is met F-16's actief boven het Iraakse grondgebied.

6
reuters
6
EPA
6
ap
6
ap
6
Reuters

Lees meer