2 Een ambulance brengt de lichamen van Sajida al-Rishawi en Ziad al-Karbouly na hun executie in de Swaqa-gevangenis.
AP Een ambulance brengt de lichamen van Sajida al-Rishawi en Ziad al-Karbouly na hun executie in de Swaqa-gevangenis.

Jordanië hangt twee jihadisten op na moord op gevechtspiloot

Jordanië heeft in een snelle reactie op de brute moord op een van zijn gevechtspiloten door Islamitische Staat, twee terreurverdachten opgehangen. Een van hen is de Iraakse vrouw die Amman zou hebben willen ruilen voor de piloot. Dat heeft de regering bekendgemaakt.

Gisteren werd op internet een video van de dood van de piloot, de 26-jarige Muath Al-Kaseasbeh, verspreid. De twee Irakezen, Sajida al-Rishawi en Ziad al-Karbouly, werden opgehangen in de gevangenis Swaqa, tachtig kilometer ten zuiden van Amman. Tegen zonsopkomst voerden twee ambulances hun lichamen af.  

De snelle ophanging komt nadat de regering had aangekondigd, na de dood van de piloot, dat het IS met gelijke munt zou terugbetalen. 'Een reactie die de grond zal doen trillen', aldus Amman. De Jordaanse koning Abdullah, die op bezoek is in de VS, noemde de verbranding 'een daad van criminelen'. In een tv-toespraak riep hij het volk op zich te verenigen.

'Ze waren kalm', aldus een bron over de twee terroristen vlak voor hun ophanging. Jordanië zou Al-Rishawi, een zelfmoordterroriste die haar terreurdaad in 2005 niet wist te volbrengen, hebben willen ruilen voor Al-Kaseasbeh. De onderhandelingen werden gestaakt toen Amman geen teken van leven van de piloot ontving van IS. Het lijkt erop dat hij begin januari al werd vermoord door IS.

2 Jordaanse bewakers bij de gevangenis.
AP Jordaanse bewakers bij de gevangenis.

Weerstand

Toen het nieuws van de dood van de piloot in Jordanië bekend werd, gingen in Amman tientallen woedende betogers de straat op. Zij hielden een mars richting het koninklijk paleis en riepen leuzen tegen de terreurgroep. Ook in de woonplaats van Al-Kaseasbeh werd gedemonstreerd.

Onder de bevolking van Jordanië bestaat veel weerstand tegen de deelname van hun land aan de internationale coalitie tegen IS, maar Jordanië heeft eerder laten weten zich niet uit de coalitie te willen terugtrekken.   Al-Kaseasbeh kwam in december in handen van IS nadat zijn F-16 in de buurt van het rebellenbolwerk Raqqa was gecrasht. Hij nam deel aan een missie van de internationale coalitie die doelwitten van IS bombardeert. 

Mishandeling

In de ruim twintig minuten durende video van zijn dood vertoont Al-Kaseasbeh tekenen van fysieke mishandeling, waaronder een blauw oog. Tegen het einde van de video staat hij in een oranje overall in een stalen kooi. Een gemaskerde strijder steekt een spoor van brandstof aan die naar de kooi leidt. Vervolgens is te zien hoe het lichaam van de piloot dat vat. In de video is het logo aangebracht van al-Furqan, de mediatak van IS.  

In Washington zwoeren de Jordaanse koning Abdullah II en president Barack Obama de strijd tegen IS voort te zetten.

Lees meer