3 Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.

Jordanië reageert en bombardeert stellingen IS in Syrië

Jordaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag en afgelopen nacht stellingen van terreurgroep IS gebombardeerd in het oosten van Syrië. Dat bericht CNN. De aanvallen komen er nadat het land woedend reageerde op de executie van een van zijn piloten en worden gezien als vergelding daarvoor.

"Het plan is om achter IS-doelen te gaan en hen te verslaan", aldus een regeringswoordvoerder. "We willen er zeker van zijn dat ze zullen boeten voor de gruwelijke misdaad die ze hebben begaan."

Details over de aanvallen werden niet vrijgegeven, enkel dat ze werden uitgevoerd in samenspraak met de andere troepen van de Internationale Coalitie. Die bombardeert al maanden stellingen in Irak en Syrië. Ook ons land is met F-16's actief boven het Iraakse grondgebied.

Volgens verschillende bronnen werden echter 55 militanten van IS, waaronder een belangrijke bevelhebber, om het leven gebracht.

Koning bombardeert niet zelf

De Jordaanse koning Abdullah voert trouwens niet zelf aanvallen uit op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat hebben Jordaanse regeringsfunctionarissen in Amman beklemtoond, aldus nieuwszender al-Arabiya.

Het wemelt van de geruchten in de regio dat de koning zo kwaad is over het levend verbranden van de piloot van zijn luchtmacht dat hij persoonlijk aan aanvallen wil meedoen of die rechtstreeks gaat leiden. Abdullah is niet alleen een koninklijke figuur die een mooi uniform heeft, maar een getrainde militair, een ex-commando en ex-bevelhebber van elitetroepen die bovendien kan vliegen.

Gisteren werd in Washington gemeld dat de Jordaanse koning, die daar op bezoek was, in gezelschap van Congresleden over de film 'Unforgiven' (1992) van Clint Eastwood begon. Hij citeerde de Amerikaanse acteur doelend op IS: "I am not only going to kill him, I'm going to kill his wife and all his friends and burn his damn house down." ("Ik ga niet alleen hem vermoorden, maar ook zijn vrouw en al zijn vrienden en ik ga zijn vervloekte huis afbranden")

De koning heeft vandaag ook de rouwende nabestaanden bezocht van de piloot Muath al-Kasasbeh die IS begin dit jaar levend verbrandde in het Syrische Raqqa. Abdullah is daarvoor naar het plaatsje Ayy gegaan, ruim 100 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Amman. Gisteren verklaarde Abdullah "een meedogenloze oorlog" tegen IS te voeren. "We zullen hen treffen op hun eigen terrein", zei de vorst volgens de staatsomroep.

De woede en oorlogstaal van de 53-jarige vorst hoeft geen bluf te zijn en zou de terreurgroep zorgen moeten baren. Jordanië grenst aan Syrië en het noordoosten van het land is circa 250 kilometer verwijderd van 'de hoofdstad' van IS, Raqqa. In tegenstelling tot de strijders van IS zijn de ruim 110.000 Jordaanse militairen in actieve dienst en de 65.000 reservisten goed getraind en gedisciplineerd. Het land heeft volgens GlobalFirepower.com bijna 6.000 tanks en pantservoertuigen en bijna honderd gevechtsvliegtuigen en -helikopters.

Deskundigen die de Jordan Times heeft geraadpleegd, schatten dat een grote aanval over land op korte termijn niet waarschijnlijk is, maar "speciale operaties" over land wel.

3 De Jordaanse koning Abdullah II is een getrainde militair.
ANP De Jordaanse koning Abdullah II is een getrainde militair.
3 Koning Abdullah II, midden, naast de vader van de geëxecuteerde piloot Muaht al-Kaseasbeh (links), vandaag tijdens een herdenkingsplechtigheid.
AP Koning Abdullah II, midden, naast de vader van de geëxecuteerde piloot Muaht al-Kaseasbeh (links), vandaag tijdens een herdenkingsplechtigheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer