Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.
Politie Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

Jos Brech beroept zich op zwijgrecht

Jos Brech, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht. "Op dit moment is er geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Die gaat er komen, op het moment dat hij daar klaar voor is", zei zijn advocaat Gerald Roethof in Nieuwsuur.

Volgens Roethof is het een misvatting dat het niet direct afleggen van een verklaring een teken van schuld zou zijn. "De belangrijkste reden is dat als er een verklaring komt, ik niet achteraf van het Openbaar Ministerie (OM) of de rechtbank wil horen dat er iets tegenstrijdig is", lichtte Roethof toe. "Hij moet praten over een zaak van 20 jaar geleden. Probeer dat maar eens terug te halen." Wanneer Brech met zijn verklaring zal komen en hoe die zal luiden, wil de raadsman nu nog niet zeggen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie van de omgekomen jongen al jaren bijstaat, zegt dat het voor hen erg moeilijk is dat B. "op de meest simpele vragen geen antwoord geeft". De Vries noemde dat in de talkshow Pauw "laf en getuigen van minachting" van de nabestaanden. Hij zat vrijdagavond in het tv-programma tegenover Roethof. De twee botsten onder meer over het belang van een DNA-spoor van B. op de onderbroek van Nicky Verstappen. De jongen werd in 1998 dood gevonden op de Brunsummerheide in Limburg, waar hij op zomerkamp was.

"Geen bewezenverklaring"

Advocaat Roethof herhaalde tijdens zijn tv-optredens dat volgens hem "geen bewezenverklaring kan volgen in deze zaak". Over de verdenking van seksueel misbruik zegt de raadsman dat volgens hem helemaal niet vaststaat dat de elfjarige jongen daar daadwerkelijk slachtoffer van is geworden.

Dat justitie B. inmiddels ook van het bezit van kinderporno verdenkt, noemt Roethof 'karaktermoord'. Volgens hem is een gering aantal afbeeldingen gevonden. "Het is onduidelijk wie de computer heeft gebruikt en of het bijvangst was."

Jos B.'s weigering om vrijwillig DNA-materiaal af te staan aan de politie zegt volgens de advocaat ook niets over diens schuld of onschuld. "Hij was niet in Nederland."

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jan wuyts

    dat die advocaat dan maar ook zwijgt !!!

  • Luc Cuypers

    Niks zwijgrecht !! Beréchten !

Lees meer