2 Advocaat Gerald Roethof staat de pers te woord bij de rechtbank.
ANP Advocaat Gerald Roethof staat de pers te woord bij de rechtbank.

Jos Brech blijft in de cel op verdenking van moord op Nicky Verstappen

Ondanks een vurig betoog van zijn advocaat om hem na een jaar voorarrest vrij te laten, heeft de rechtbank in Nederlands Limburg besloten om Jos Brech in de cel te houden. Volgens de rechtbank wegen de verdenkingen tegen de 56-jarige Limburger te zwaar. Brech wordt verdacht van het vermoorden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen.

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Brech werd een jaar en een dag geleden na een klopjacht in Spanje aangehouden na een DNA-match. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

Volgens zijn advocaat Gerald Roethof is er sprake van een "kantelpunt" en is de verdenking niet zwaar genoeg. Het openbaar ministerie moet volgens hem met meer bewijzen komen dan er tot nu toe liggen.

De officier van justitie noemde de argumenten van Roethof "losse flodders". Dat B. al zo lang in voorarrest zit, komt volgens hem mede door zijn houding in het proces: B. ontkent iets met de dood van de jongen te maken hebben en houdt verder zijn kaken stijf op elkaar.

2 Gerald Roethof.
ANP Gerald Roethof.

Voorafgaand aan de zitting in de rechtbank was er een besloten schouw op de Brunssummerheide. Onder anderen Brech, zijn advocaat, de rechters, de officieren van justitie en de familie van Nicky waren daarbij aanwezig. Diverse plekken op de heide werden bezocht, onder meer het jeugdkamp en de plaats waar het lichaam van Nicky was gevonden.

"Op de plek waar vroeger de camping was, kwamen familie en verdachte recht tegenover elkaar te zitten. Ze moesten elkaar wel bijna in de ogen kijken", zei de aanwezige misdaadverslaggever Peter R. De Vries na afloop. "Het greep iedereen aan. Mij ook.”

De volgende zitting is gepland op 20 november. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer