2 Julen viel op 13 januari in het plaatsje Totalan in een schacht van amper 25 à 30 centimeter breed en 107 meter diep.
AP / RV Julen viel op 13 januari in het plaatsje Totalan in een schacht van amper 25 à 30 centimeter breed en 107 meter diep.

Julen niet gedood door reddingswerkers, Spaanse peuter stierf enkele minuten na val in put

De Spaanse peuter Julen (2) overleed kort nadat hij in januari in een boorput was gevallen. Hij stierf al na enkele minuten aan zijn zware hoofdverwondingen, stellen forensische artsen in hun slotconclusie. Ze sluiten uit dat reddingswerkers met pikhouwelen medeverantwoordelijk kunnen zijn voor de dood van het kind, zoals eerder was geopperd in een kritisch rapport.

Julen viel op 13 januari in een meer dan 100 meter diepe, illegaal gegraven boorschacht bij het dorp Totalán. Spanje was zo'n twee weken in de ban van de wanhopige pogingen het tweejarige kind te bereiken. Reddingswerkers troffen zijn lichaam uiteindelijk aan op ongeveer 70 meter diepte.

Critici hadden echter vraagtekens gezet bij de doodsoorzaak. Zo verscheen er een rapport van de hand van architect Jesús María Flores, die eerder al kritiek had op de reddingsoperatie. Hij betoogde dat de jongen mogelijk was overleden doordat hij per ongeluk was geraakt met een graafwerktuig. De forensische onderzoekers hebben die theorie nu ontkracht. 

De krant El Mundo citeert vandaag gerechtelijke kringen die zegden dat bij de lijkschouwing geen overeenkomstige wonden op de schedel van het kind werden aangetroffen en de reddingswerken met een houweel pas vier uur waren begonnen na de val van Julen, die toen al dood was.

2 De ouders van Julen
AFP De ouders van Julen

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luc Desmet

    Geen echte troost voor de ouders maar misschien zeer miniem wél een troost. Ik hoop het echt.

  • Freddy Sonnemans

    Mr Jesús María Flores, is dit uw "Dank U" voor de reddingswerkers, die op eigen leven hebben gewerkt ? Zeer gelijkaardig met hulpdiensten(brandweer, ambulance, politie) die met stenen worden bekogeld. Doe zo verder, en er zijn geen hulpdiensten meer, maar dan gaat men zeer verontwaardigd zijn waarschijnlijk.

Lees meer