3 Vincent Lambert op een foto uit 2015.
AFP Vincent Lambert op een foto uit 2015.

Justitie Frankrijk beveelt heropstart van behandeling verlamde Fransman (42)

In Frankrijk heeft het gerecht de opdracht gegeven om de behandeling van de verlamde man Vincent Lambert (42) opnieuw op te starten. Eerder op de dag hadden artsen van het universitair ziekenhuis van de Franse stad Reims de behandeling van de verlamde patiënt stopgezet. Lambert (42) raakte in september 2008 betrokken bij een motorongeval en wordt sindsdien kunstmatig in leven gehouden. Hij wil zelf sterven, maar zijn ouders willen dat niet laten gebeuren. De zaak zorgt voor beroering en verdeeldheid in het hele land. 

Het lot van Lambert (42) heeft Frankrijk en zijn familie verdeeld. De man raakte verlamd tijdens een motorongeval in 2008. Zijn echtgenote en zes van de acht broers en zussen steunen het beëindigen van de behandeling, maar de strenggelovige ouders zijn daar fel op tegen. Zij voeren al zes jaar lang een juridische strijd om hun zoon in leven te houden, nadat hij in 2013 uitbehandeld was.

Medische toestand

De zaak ging zelfs tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatburg, dat in juni 2015 besliste dat de behandeling gestaakt mocht worden. Het Hof volgde daarmee de beslissing van de hoogste Franse rechters, die een jaar eerder hadden geoordeeld dat de man – die in een vegetatieve staat verkeert – niet langer behandeld hoefde te worden. De ouders stelden daarop dat er een nieuwe medische beslissing nodig was omdat Lambert een andere behandelende arts had gekregen en dat er nieuwe ontwikkelingen waren in zijn medische toestand.


Vorige maand bepaalde de Franse Raad van State echter dat de behandeling wel degelijk mocht stoppen en vanmorgen beslisten de artsen van de man om dat ook effectief te doen. De man kreeg vandaag niet langer voeding en hydratatie, wat na enkele dagen tot zijn overlijden zou leiden.

Behandeling opnieuw opgestart 

Vanavond heeft het hof van beroep in Parijs echter beslist dat de behandeling om Lambert in leven te houden opnieuw moet opgestart worden, tot als een VN-comité zich over de grond van de zaak heeft uitgesproken. Het hof “draagt de Franse staat op om alle maatregelen te treffen ter uitvoering van de voorlopige maatregelen die het Internationaal Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap op 3 mei 2019 heeft gevraagd aangaande het onderhoud van voedsel en de ‘hydratatie’ van Vincent Lambert”, zo luidt het verdict.

De VN-commissie, had Frankrijk gevraagd de stopzetting van de behandeling uit te stellen in afwachting van een onderzoek van de zaak ten gronde.

(lees hieronder verder)

3 Vincent Lambert met zijn moeder in het ziekenhuis.
BELGAIMAGE Vincent Lambert met zijn moeder in het ziekenhuis.

De ouders van de man zijn er niet over te spreken dat hun zoon zal sterven “van honger en dorst”. Ook hun raadsman spreekt schande over het besluit. “Het is beschamend. Ze hebben hun zoon zelfs niet kunnen omhelzen”, verklaarde die aan persbureau AFP.

Jérôme Triomphe, de vader van Lambert, reageerde vanavond dan ook verheugd op de uitspraak van het hof van beroep. Voor een groep demonstranten die betoogden voor het in leven houden van zijn zoon, riep hij: ““We hebben gewonnen, Vincent moet leven, Vincent zal leven!”

Jean Paillot, een advocaat van de ouders, noemt de beslissing een grote overwinning. En dit “voor een periode van zes maanden, waarin het VN-comité de zaak van Vincent kan bestuderen,” zei de advocaat. “Het is slechts een voorlopige beslissing, maar een symbolische en sterke beslissing.” Paillot en Triomphe zullen morgenochtend samen naar Reims afreizen om te garanderen dat de behandeling hervat wordt.

De ouders van Lambert deden nog een beroep op president Emmanuel Macron om een “staatsmisdrijf” te blokkeren. De lijsttrekker van zijn partij van de Europese verkiezingen, Nathalie Loiseau, stelt echter dat een staatshoofd niet bij machte is een uitspraak van de rechter terug te draaien.

3 Viviane, de moeder van Vincent Lambert, toont een foto van haar zoon.
afp Viviane, de moeder van Vincent Lambert, toont een foto van haar zoon.

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kristin Van Wolvelaer

    Als ouder je kind moeten afgeven is verschrikkelijk. Maar als deze mensen zo diepgelovig zijn zouden ze vertrouwen moeten hebben in hun God. Als Hij wil dat hun zoon blijft leven...............

  • Dick van Aggelen

    Laat de medische ethiek het niet verliezen van een rechtelijke uitspraak. Laat deze man rustig inslapen, ook al dit tegen de wil van de ouders.

Lees meer