De Rwandese president Paul Kagame.
AFP De Rwandese president Paul Kagame.

Kagame: "Belgische kolonisatie heeft etnische verdeeldheid gecreëerd die tot genocide leidde"

De Rwandese president Paul Kagame heeft de Belgische kolonisatie ervan beschuldigd de basis te hebben gelegd voor de genocide van 1994. Het waren de Belgen die in hun administratie het onderscheid maakten tussen de drie etnische groepen die in Rwanda leven, stelde Kagame.

"De genocide die plaatsvond in 1994 (en die aan meer dan 800.000 mensen het leven kostte, red.) heeft een lange geschiedenis en is eigenlijk al tientallen jaren daarvoor begonnen, in 1959." Dat heeft Kagame gezegd in verscheidene gesprekken met de hoofdredacteur van het magazine Jeune Afrique, François Soudan, die plaatsvonden tussen december 2013 en juni 2014.

"De Belgen probeerden zich te associëren met de monarchie (gedomineerd door de tutsi's, red.), maar ik denk dat de regerende familie te onafhankelijk was en dat de kolonisten niet wilden dat mensen die hen zouden kunnen weerstaan aan de macht bleven. Ze hebben daarop een manier gezocht om een situatie te creëren die hen gunstig gezind was. Dankzij de aanwezigheid van de Kerk en haar activiteiten in het hele land, zijn ze erin geslaagd de verschillen in de samenleving uit te buiten, om een breuk uit te lokken. Ze voerden een voor de bevolking nieuw concept in, waarbij de Rwandezen werden verdeeld in verschillende etnische identiteiten, door een onderscheid te maken tussen hutu's, tutsi's en twa."

'De Belgen hebben bepaalde groepen uitgesloten van de macht en andere voorgetrokken. Ze hebben de bevolking beïnvloed en aangemoedigd om elkaar te haten, enkel op basis van hun etnische identiteit'

Paul Kagame

Etnische identiteitskaart

"Die praktijk werd al twee decennia eerder toegepast, maar bereikte haar hoogtepunt in de jaren 50 (kort voor de onafhankelijkheid van Rwanda in 1962, red.), het scharnierpunt waarop de Belgen de verdeeldheid gebruikten om de regering te proberen omverwerpen", aldus Kagame.

Kagame verwijst onder meer naar het feit dat de Belgische administratie in de jaren 30 een identiteitskaart op basis van etnische afkomst introduceerde. Die opdeling gebeurde op basis van "wetenschappelijke" feiten die uitgingen van een "superieur" ras. Daarbij werden de tutsi's beschouwd als meer ontwikkeld dan de hutu's.

"De Belgen hebben bepaalde groepen uitgesloten van de macht en andere voorgetrokken. Ze hebben de bevolking beïnvloed en aangemoedigd om elkaar te haten, enkel op basis van hun etnische identiteit", aldus Kagame.

"Moord"

De Rwandese president beschuldigt België, tijdens de 50 jaar dat Rwanda een Belgische kolonie was, van "tal van kwaadaardige intriges, waarvan moord ook een onderdeel was". Kagame verwijst daarmee naar de moord op de toenmalige monarch Mutara III Rudahigwa in 1959 in Burundi, waar hij deelnam aan een top die was belegd door de Belgische autoriteiten.

"Tot op de dag van vandaag heeft niemand het nodig geacht om een onderzoek naar die mysterieuze moord te openen. De Belgen zijn de belangrijkste verdachten, omdat ze buitenspel waren gezet door de koning, die zich niet wou plooien naar hun wil. Ze wilden een andere groep aan de macht brengen. U kunt deze feiten interpreteren zoals u wil, maar de feiten op zich zijn niet te ontkennen."

Lees meer