Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA)
ANP Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA)

Kamerlid Nederlandse socialisten legt functie neer wegens Turks reclamespotje

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van de Nederlandse PvdA legt tijdelijk zijn portefeuille geestelijke gezondheidszorg neer. Kuzu heeft gefigureerd in een reclamespotje voor een Turks bureau dat onder meer bemiddelt bij het afsluiten van zorgverzekeringen (zie video onderaan). Dat blijkt uit onderzoek van Pownews.

Het zou gaan om een "spontaan" filmpje dat in oktober is opgenomen. Mede omdat het bedrijf genaamd Benimsigortam financiële belangen heeft in de geestelijke gezondheidszorg, ligt de zaak gevoelig. Kuzu zegt in het reclamefilmpje: "Ook ik kies voor Benimsigortam vanwege de uitstekende service." In het filmpje wordt Kuzu voorgesteld als Kamerlid.

Toestemming
In een reactie liet Kuzu weten dat hij niet wist dat de opnames voor een commercial gebruikt zouden worden. Volgens het bedrijf is dat onzin omdat Kuzu er toestemming voor heeft gegeven. Voor de camera's van Pownews noemde Kuzu het optreden in het filmpje "onhandig". Kuzu heeft vanmiddag na overleg met fractieleider Diederik Samsom besloten zijn woordvoerderschap geestelijke gezondheidszorg tijdelijk neer te leggen. Zijn andere portefeuilles (opvang, dak- en thuislozen, armoede en schuldhulpverlening) houdt Kuzu wel gewoon.

Lees meer