Matt Hancock.
EPA Matt Hancock.

Kandidaat om Theresa May op te volgen trekt zich terug

Er zijn nog zes kandidaten in de running om Theresa May op te volgen als leider van de Conservatieve partij en eerste minister van Groot-Brittannië. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft zich vandaag teruggetrokken. 

De 313 Tories in het Britse Lagerhuis organiseerden gisteren een eerste stemronde om een opvolger voor May aan te duiden. Van de tien kandidaten haalden er zeven de nodige 17 stemmen. Drie anderen vielen af. 

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock haalde twintig stemmen en was daarmee zesde. Maar hij gooit nu toch de handdoek in de ring. In de volgende stemronde moeten de kandidaten minstens 33 collega-Tories achter zich krijgen om door te stoten. 

Hancock heeft nog niet beslist welke van de overblijvende kandidaten hij zelf wil steunen. "Ik ga met alle andere kandidaten praten en hen vragen naar welke waarden er voor hen echt toe doen", zegt hij aan iTV News. 

Raad voor de Ierse grens
De brexit wordt ongetwijfeld het belangrijkste dossier op het bord van de nieuwe Britse premier. Zelf pleitte Hancock ervoor de Europese Unie op 31 oktober te verlaten, maar dan met een aangepast echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Hancock wilde een 'Raad voor de Ierse grens' creëren met Ierse en Britse vertegenwoordigers, die een opening moesten zoeken om een tijdslimiet te zetten op de zo verguisde Ierse backstop. 

Johnson torenhoog favoriet
Boris Johnson blijft intussen torenhoog favoriet in de race naar Downing Street 10. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken kon gisteren 114 parlementsleden overtuigen. Hij neemt het op tegen huidig buitenlandminister Jeremy Hunt (43 stemmen), minister van Milieu Michael Gove (37 stemmen), voormalig brexitminister Dominic Raab (27 stemmen), binnenlandminister Sajid Javid (23 stemmen) en minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart (19 stemmen). Die laatste is de enige die het brexitakkoord van May verdedigt en eventueel in een douane-unie met de EU wil blijven.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Markos Agios

    Dit is een "beerput" waarvan de gevolgen zich op termijn zullen laten voelen. Uiteindelijk het gevolg van gans het EU-gedoe met massa's onbekwame politici. Om te betalen kan alles, maar als je iets nodig hebt... man, man, wat een geloop en papierberg. Met mijn woonst in't zuiden mocht ik dit al diverse malen meemaken. Niemand kent een sluitend antwoord en nergens valt vereenvoudiging op te merken.

Lees meer