De veerboot Lamma IV.
EPA De veerboot Lamma IV.

Kapitein schuldig aan doodslag na botsing schepen in Hongkong

De kapitein van een veerboot die betrokken was bij een scheepsramp voor het eiland Lamma, nabij Hongkong, is veroordeeld voor doodslag op 39 passagiers. Dat melden lokale media.

De veerboot 'Sea Smooth', met 62 passagiers aan boord, botste op 1 oktober 2012 met een andere ferry, de 'Lamma IV', die 124 passagiers vervoerde. Door de botsing sloegen meer dan honderd mensen overboord. Uiteindelijk kwamen 39 mensen, onder wie acht kinderen, om het leven. Het gaat om het zwaarste scheepvaartongeval van de voorbije veertig jaar in Hongkong.

De rechtbank in Hongkong bevond Lai Sai-ming, de kapitein van de ferry 'Sea Smooth', nu 39 keer schuldig aan doodslag. De schipper van de andere veerboot moest tijdens het proces ook in het beklaagdenbankje plaatsnemen, maar hij werd over de hele lijn vrijgesproken van doodslag. Hij werd wel veroordeeld voor het in gevaar brengen van het leven van andere mensen op zee, meldt de openbare radio-omroep RTHK.

Het openbaar ministerie had de twee beklaagden "grove nalatigheid" aangewreven, omdat ze onvoldoende maatregelen zouden genomen hebben om een aanvaring te vermijden, meldt de krant South China Morning Post.

Lees meer