4
AP

Kapsels zoals Kim Jong-un en T-shirts met portret van Trump: Vietnam bereidt zich in stijl voor op topontmoeting

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, treft de nodige voorbereidingen om de Amerikaanse president Donald Trump en het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un woensdag en donderdag te ontvangen. Maar niet alleen de veiligheidsmaatregelen worden opgeschroefd, de commerce profiteert mee van de tweede Trump-Kim ontmoeting.

Cafeetjes en restaurants passen voor de gelegenheid hun menukaarten aan en serveren cocktails en maaltijden die omgedoopt werden tot de “vredesonderhandeling”. Winkels voerden massaal T-shirts in met daarop het portret van Trump of Kim. Wie niet kan kiezen tussen de twee koopt gewoon een T-shirt waarop beide leiders staan. Sleutelhangers, vlaggetjes en andere gadgets mogen natuurlijk ook niet ontbreken.


Maar het kan nog gekker: ook kapsalons vieren hoogtij en knippen bijzondere coupes die de bijzondere kapsels van Trump of Kim Jong-un moeten evenaren. Vietnam bereidt zich voor in stijl.

Intussen struinden ook de dubbelgangers van Trump en Kim Jong-un de straten in Hanoi af, enkele dagen voor de topontmoeting. Ze gaven zelfs al een interview waarna hen gevraagd werd om hun optredens te staken. Vervolgens werd de imitator van Kim Jong-un het land uitgewezen omdat zijn visum niet in orde zou zijn. Trumps imitator mag wel blijven.  

Boost voor toerisme
De Vietnamezen kijken niet alleen uit naar een positieve uitkomst van de vredesonderhandelingen tussen de Amerikaanse president en het Noord-Koreaanse staatshoofd, ze beschouwen de ontmoeting in hun land als een uitgelezen kans om Vietnam als land te promoten.

“Dit is een geweldige kans om Vietnam in de kijker te zetten als aantrekkelijke en veilige bestemming voor toeristen en investeringen”, aldus Phuong Hoa Nguyen, adjunct-directeur van het Vietnamees ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme, Het mediacircus zal volgens hem getuige zijn van “een model van sociaaleconomische innovatie, vriendelijke mensen, een rijke culturele identiteit en heroïsche geschiedenis”.

Vietnam heeft een specifiek doel voor ogen. “We willen 18 miljoen internationale toeristen aantrekken in 2019. Dat doen we met het bescheiden promobudget van 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro)”, aldus de minister van Cultuur, Sport en Toerisme. Blijkbaar maakt een topontmoeting deel uit van het Vietnamese promobudget.

(Lees verder onder de foto)

4
AP

Denuclearisering

President Trump komt dinsdagavond aan in Vietnam. Daar ontmoet hij woensdagochtend eerst de Vietnamese president Nguyễn Phú Trọng. Daarna ontmoet hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor de tweede keer. Die vertrok al per trein naar de top. Hij laat zich onder meer vergezellen door zijn zus Kim Yo-jong, rechterhand Kim Yong-chol en een legertje lijfwachten.

Trump en Kim hadden vorig jaar al een historische topontmoeting in Singapore. Die leidde tot de vage toezegging dat Pyongyang zal toewerken naar de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Trump schreef recent op Twitter dat “Kim, misschien beter dan wie dan ook, beseft dat zijn land zonder kernwapens snel een van de grote economische machten in de wereld kan worden”. De denuclearisering zal dus nogmaals het hoofdthema van de topontmoeting zijn. 

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
4 Sleutelhangers met Trump en Kim erop mogen niet ontbreken.
REUTERS Sleutelhangers met Trump en Kim erop mogen niet ontbreken.
4
AP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer