2 Chef-kok Jean Sulpice aan het werk in zijn keuken.
AFP Chef-kok Jean Sulpice aan het werk in zijn keuken.

Kater voor Franse sterrenchef: dieven stelen 250 peperdure flessen wijn

Afgelopen maandag was het feest in l'Auberge du Père Bise, aan het Meer van Annecy in het Oosten van Frankrijk. Het restaurant van chef-kok Jean Sulpice kreeg een tweede Michelinster. Vandaag is er diep verdriet: dieven hebben de duurste flessen wijn uit de wijnkelder gestolen. "Van onschatbare waarde'', aldus de ontgoochelde chef.

De boeven zijn er afgelopen nacht vandoor gegaan met ongeveer 250 peperdure flessen. Het gaat bijvoorbeeld om flessen Château d'Yquem, Pétrus, Margaux, Mouton-Rothschild en Cheval Blanc (alle uit de Bordeauxstreek) en zeldzame Bourgognes en peperdure crus uit de Rhônevallei. De oudste flessen zijn uit de jaargangen 1952, 1954 en 1956 en zijn onder meer gekocht door de vader en de grootvader van de huidige chef. "Het gaat ons dan ook minder om de financiële waarde. Die is onschatbaar. Maar het gaat ook om wat we als familie hebben opgebouwd. Er zitten ook veel flessen in uit de jaargangen 1978 en 1979, de geboortejaren van mijn echtgenote Magalie en mijzelf."

De dieven sloegen toe tussen 4 en 5 uur. Ze hadden maskers op, zo blijkt uit de beelden van de bewakingscamera's en droegen rubberen handschoenen. Ze wisten precies hoe ze in de wijnkelder moesten komen. De kostbare flessen werden buiten het zicht van de camera in een auto geladen. Vanmorgen stelde de forensische opsporingsdienst de weinige sporen veilig.

Jean Sulpice had het prestigieuze restaurant in Talloires vorig jaar van zijn vader overgenomen. Hij presteerde het om binnen een jaar een tweede ster erbij te koken en werd door het gastronomische magazine Gault et Millau uitgeroepen tot 'Chef van het Jaar'. Na het feest van afgelopen maandag is hij nu ontroostbaar. "Ze wisten precies waar ze voor kwamen. Ze hebben geen enkele fles jonger dan de jaargang 2000 gestolen'', aldus de chef, wiens restaurant nog gesloten was en vrijdag weer opengesteld gaat worden. "Dat zijn we nog steeds van plan, maar we kunnen niet alle wijn bieden die op onze wijnkaart staat'', aldus de chef.

2
AFP

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • guido vermeyen

    peperdure wijn gestolen, moet dit niet zijn: wijn , dat peperduur zal verkocht worden, gestolen. Dat trekt er beter op. Blindproevers verkozen telkens een 'goedkoop" wijntje, dachten dat het 'pommerol' was, zo zie je maar, hoe je bedrogen wordt op restaurant, als je toch wijn wil, vraag dan het "huiswijntje" meestal heel uitstekend.

  • Chris Bollen

    fout , juist geen kater !

Lees meer