De voor pedofilie veroordeeld Vlaamse pater Luk D.
Kos De voor pedofilie veroordeeld Vlaamse pater Luk D.

Keihard: CNN confronteert Vlaamse pedofiele pater met getuigenissen van vermeende Afrikaanse slachtoffers

Nieuwe getuigenissen tegen de Vlaamse pater Luk D. (50) zijn opgedoken. CNN sprak deze zomer in Afrika met vermeende slachtoffers van de in ons land voor pedofilie en bezit van kinderporno veroordeelde pater, die daarna van zijn katholieke orde toch nog “op missie mocht vertrekken om te gaan werken tussen ‘s werelds meest kwetsbare kinderen”, schrijft CNN. De salesiaanse congregatie ontkent de beschuldigingen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

CNN schrijft dat Luk D. daar “nog minstens twee jongetjes” misbruikte en dat de 50-jarige pater pas uit zijn functie werd ontzet nadat de Amerikaanse nieuwszender de nieuwe beschuldigingen had overgemaakt aan de oversten van Luk D. “Jarenlang staken de salesianen het misbruik van D. in de doofpot en zonden ze hem van de ene missiepost naar de andere, om te gaan werken in ‘s werelds meest problematische gebieden”, aldus CNN.

Luk D. is lid van de orde van de salesianen. In 2012 werd hij in België veroordeeld tot achttien maanden voorwaardelijk voor seksueel misbruik van minderjarigen. D. had bekend dat hij in 2001 twee jongens van 12 en 13 seksueel had misbruikt op een Don Bosco-internaat in Gent. De pater was toen 31. Hij kreeg een contactverbod met kinderen, maar dat belette de orde der salesianen niet om hem uit te sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar hij voor Caritas werkte in een vluchtelingenkamp in Kaga-Bandoro. Caritas is een bekende katholieke hulporganisatie die als missie heeft kwetsbare mensen bij te staan.

“Niet normaal wat hij met mijn zoon deed”

De zender sprak met enkele inwoners van Kaga-Bandoro in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Onder anderen met Alban Alain en zijn familie. Alban is nu 17. Hij beweert dat pater D. hem vier jaar geleden meermaals seksueel misbruikt heeft. “Vreselijk wat hij mij aandeed”, zegt Alban. Zijn vader Onono Alain bevestigt: “Wat hij met mijn zoon deed, was niet normaal. 

Hoe de toen dertienjarige Alban Luk D. kende? “Hij is mijn vriend”, aldus de tiener aan CNN. “Hij kocht kleren voor mij, gaf mij vaak geld. We waren altijd samen.” Onono windt er geen doekjes om: “Hij maakte misbruik van zijn positie om mijn zoon te verkrachten”.

Het heeft diepe sporen nagelaten bij Alban Alain. “Het is niet goed als ik eraan terugdenk. Ik krijg er stress van, zelfs als ik bij mijn vrienden ben. Ik huil vaak.” Alban lichtte uiteindelijk zijn vader in over het seksueel misbruik. “Ik denk dat hij het vaak gedaan heeft, want hij was altijd samen met mijn zoon”, zegt de vader. “Wanneer mijn zoon daarna thuiskwam, had hij wat geld bij zich. Hij liegt niet tegen mij, dat weet ik.” Het ging om amper 3 of 5 dollar: het hoogste bedrag dat Alban van D. kreeg was zo’n 15 euro.

Een andere vader wenst anoniem te blijven, maar verklaart hetzelfde als Onono Alain over pater Luk D.: “Wat hij met mijn zoon deed, staat voor altijd in mijn geheugen gegrift”. Details wil hij niet geven, enkel een boodschap aan de pedofiele pater: “Ooit zien we hem terug, voor de rechtbank, en dan krijgen we gerechtigheid”.

Pater slikt even en ontkent

CNN sprak ook nog met het Belgische slachtoffer van Luk D. “We sliepen in een kamer met dertig bedden”, zegt de man die niet bij naam wil worden genoemd. “We waren allemaal twaalf, dertien jaar oud. Plots trok er ‘s nachts iemand aan mijn lakens. Ik dacht dat het een ander kind was dat wou spelen omdat we allemaal naast elkaar sliepen. Ik werd wakker, sprong recht en rende erachter aan, omdat ik wou weten wie mij aan het plagen was.” De ‘pester’ was al verdwenen.

Maar een andere leerling kon niet ontsnappen. Ook bij hem werden de lakens weggetrokken. “Ik voelde, of dacht dat ik dat voelde, hoe iemand mij aanraakte en wist niet wie of wat dat was.” De volgende dag lachte hij erom met andere jongens. Maar de nacht daarop voelde de tiener opnieuw iets. “Ik was wakker en voelde dat iemand mijn benen en genitaliën streelde.” Luk D. bevredigde de jongen oraal, beweert het slachtoffer. De twee jongens rapporteerden het misbruik aan de directeur.

CNN duwde in juni Luk D. zelf ook een microfoon onder de neus in Bangui. De pater bracht nauwelijks iets uit. Of hij zich een zekere Alban herinnerde? Hij slikte even en zei dan: “Alb..., nee.” De nieuwszender maakte haar bevindingen over aan de oversten van Luk D. De salesianen riepen hem eind juni terug naar België, waar hij momenteel in een Vlaams klooster verblijft.

“Nooit misbruik toegedekt”

De congregatie van de salesianen laat in een reactie weten dat Luk D. al werd opgevolgd sinds hij in 2001 bekende twee jongens op een Don Bosco-internaat in Gent te hebben misbruikt. Toch werd Luk D. niet uit de orde gezet. “Toen de feiten in 2001 aan het licht kwamen, hebben we de betrokken medebroeder onmiddellijk geschorst en uit het internaat verwijderd. Daarnaast heeft onze provinciaal de salesiaan in kwestie verplicht om in therapie te gaan”, verduidelijkt Carlo Loots, het aanspreekpunt voor seksueel misbruik door salesianen uit Vlaanderen en Nederland.

“Van priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik wordt vaak geëist om hen uit hun ambt te ontheffen. Enkel de Congregatie van de Geloofsleer kan zo’n beslissing nemen nadat een kerkelijk onderzoek is afgesloten en de feiten bewezen zijn. Het kerkelijk onderzoek naar de aantijgingen tegen de salesiaan is momenteel volop aan de gang. In afwachting van verdere maatregelen werd de betrokken priester teruggeroepen naar België en preventief geschorst in de uitoefening van zijn priestertaken”, verklaart Loots.

De salesianen ontkennen ook formeel dat het misbruik werd toegedekt, zoals CNN schreef. “De suggestie van CNN dat de orde der Salesianen gepoogd heeft om L.D.’s achtergrond te verbergen, of onvolledige informatie heeft verschaft aan Caritas of aan de kerkelijke instanties in de Centraal Afrikaanse Republiek, is niet correct en tendentieus. Er is herhaaldelijk en in alle transparantie met deze partijen gesproken. Het is het Belgische gerecht dat toestemming heeft verleend om de betrokkene een taak te laten opnemen in CAR, met garanties van de toenmalige bisschop in Centraal Afrikaanse Republiek dat L.D. onder toezicht zou staan en zijn voorwaarden verder zou nakomen. Bij de eerste berichten over mogelijke nieuwe feiten, hebben wij zelf de instanties ingeschakeld.”

“We roepen iedereen die binnen een kerkelijke context het slachtoffer is geweest van seksueel misbruik of vermoedens heeft van incidenten van seksueel misbruik op om contact op te nemen met de kerkelijke opvangpunten voor misbruik in een pastorale relatie”, aldus Loots. Dat kan op het mailadres info.misbruik@kerknet.be of op het nummer 02 509 97 43.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Billiet

    Heb het zo stilaan gehad met die pedofiele paters en prieters & co val al die soorten congregaties en alle Calimero hypocrisie-mist die er steeds omheen hangt..allemaal netjes betaald door de overheid en alle onderzoeken genekt door een zekere Vlaamse partij...

  • Zita Ratte

    Wannes Delamontagne : jij denkt dat hij kinderen misbruikt, lees eerst eens het artikel, de slachtoffers zijn vermeende slachtoffers. De betekenis van vermeend is 'ten onrechte beschouwd als', 'gewaand'.

Lees meer