Kerry: "Syrië heeft gifgas gebruikt tegen de rebellen"

Voor de Verenigde Staten staat het zo goed als vast dat de Syrische regering vorige week gifgas heeft gebruikt in de strijd tegen de rebellen. Terwijl de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama nog een slag om de arm houdt met de woorden "amper twijfel", staan de feiten volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vast. Kerry zei in een toespraak dat de actie van de regering in Damascus "het geweten van de wereld moet schokken'' en noemde de daad ''a moral obscenity''. Concrete maatregelen kondigde hij niet aan, al lijkt de kans op een militaire tussenkomst nu wel groot.

"Het gebruik van chemische wapens in Syrië is echt en dwingend", zei Kerry. "Vergis jullie niet", benadrukte hij. "President Obama gelooft dat zij die de meest gruwelijke wapens ter wereld gebruiken verantwoording zullen moeten afleggen."

"De chemische aanval op de Syrische burgers moet het geweten van de wereld schokken." Kerry zei dat hij de beelden van de gifgasaanval twee keer bekeken heeft en dat hij, als vader, de beelden van de dode kinderen niet meer uit zijn hoofd krijgt. Kerry meent dat de opdracht van de VN-experten er enkel in bestaat om vast te stellen of er al dan niet gifgas is gebruikt. Niet welk kamp in de burgeroorlog dat gedaan heeft.

Internationaal akkoord
"De betekenis van de aanval gaat verder dan het conflict in Syrië", zei Kerry. "Dit gaat over het akkoord dat de mensheid dit soort chemische wapens niet meer wil gebruiken. Er is een reden waarom president Obama aan president Assad zei dat deze internationale regel niet zonder gevolgen kan worden overtreden."

"Ondanks de excuses en dubbelzinnigheden, die gefabriceerd werden, is dit onbetwistbaar", zei Kerry. Hij beticht Damascus ervan de VN-experten vijf dagen lang de toegang geweigerd te hebben tot de plaatsen waar gifgas zou gebruikt zijn. Bovendien heeft het regime door de verdere beschieting van de wijk bewijzen vernietigd. "Dit is niet de houding van een regering, die niets te verbergen heeft", zei de buitengewoon felle Kerry. "Alleen onmiddellijke openbaarheid had het regime kunnen vrijpleiten. Maar nu is het 'too late to be credible'."

Bekijk hieronder de volledige toespraak van John Kerry of lees de volledige transcriptie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Obama overlegt
Obama overlegt volgens woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis op dit moment met internationale en nationale bondgenoten. Volgens Carney is het "onbetwistbaar" dat chemische wapens op grote schaal ingezet werden tegen onschuldige burgers. "We menen dat er amper twijfel bestaat dat Syrië verantwoordelijk is", luidt het. "Omdat ze de controle behouden hebben over het arsenaal chemische wapens in Syrië. Enkel zij hebben de middelen om met raketten chemische wapens te gebruiken."

De woordvoerder wou niet ingaan op welke manier president Obama zal reageren reageren op de gifgasaanval. "We wegen de mogelijkheden af en de president zal een beslissing nemen."

Slachtoffers
Bij de aanval kwamen volgens de Syrische oppositie 1.300 mensen om het leven in de buitenwijk van Damascus. Artsen Zonder Grenzen heeft 355 overlijdens bevestigd. Pas vandaag liet de Syrische regering, vijf dagen na de aanval, VN-waarnemers toe om de vermoedelijke plek van de gifgasaanval te inspecteren. De voorbije dagen werd de plaats verder beschoten, waardoor bewijsmateriaal vernietigd zou kunnen zijn.

Lees meer