2 Dictator Kim Jong-un met zijn legertop tijdens een militaire show. De corpulente Kim wil dat de internationale sancties tegen zijn regime worden opgeheven omdat zijn volk honger lijdt.
REUTERS Dictator Kim Jong-un met zijn legertop tijdens een militaire show. De corpulente Kim wil dat de internationale sancties tegen zijn regime worden opgeheven omdat zijn volk honger lijdt.

Kim Jong-un heeft BMI van 45, voedselrantsoen Noord-Koreaan nog maar 300 gram per dag

Noord-Koreanen die geheel afhankelijk zijn van staatswinkels krijgen nog maar 300 gram voedsel per persoon per dag, oftewel bijna de helft van het oorspronkelijke rantsoen. Dat blijkt uit een uitgelekte memo bij de Verenigde Naties.

De Nederlandse Korea-deskundige Remco Breuker stelt dat de memo bewust gelekt is om duidelijk te maken dat de wereld -met Trump voorop- de Noord-Koreanen laat creperen als de VN-sancties in stand blijven. Die ongemakkelijke boodschap moet het Noord-Koreaanse regime de nodige kopzorgen bezorgd hebben. De mislukte oogsten leggen immers het falen van de communistische heilstaat bloot. “Al zal er altijd wel een manier worden gevonden om Japan, de VS en Zuid-Korea de schuld te geven.”

De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Kim Song schrijft in het document dat zijn land vorig jaar 503.000 ton minder voedsel produceerde dan een jaar eerder. Dat komt volgens hem door ongekend hoge temperaturen, de droogte, zware regenval en de internationale strafmaatregelen tegen het regime in Pyongyang. Hij noemt de sancties “barbaars en inhumaan” en wil voedselhulp van internationale organisaties.

Volgende week ontmoet dictator Kim Jong-un de Amerikaanse president Donald Trump. De inzet is duidelijk: Kim wil de sancties van tafel. Hij kan zelfs zijn uitgebreide leger met moeite voeden.

2 Remco Breuker
Rink Hof Remco Breuker

Ondervoeding onvermijdelijk

Van 300 gram voedsel kan een mens simpelweg niet leven. Het Voedingscentrum zegt dat een gezonde mix van eiwitten, koolhydraten, fruit, groente en zuivel per dag per persoon 2 kilo weegt. Ondervoeding is onvermijdelijk met zo weinig eten. 

Noord-Korea heeft -zoals alle communistische staten in het verleden- grote moeite om de landbouwproductie op peil te houden. Het decennialange voedselgebrek heeft grote gevolgen. Een Noord-Koreaan is 15 centimeter kleiner dan een Zuid-Koreaan. De levensverwachting is 67 jaar, terwijl de mensen in het zuiden ruim 80 jaar worden.

Kim zelf is een corpulent mannetje (1,70 meter, 130 kilo). Met een BMI van 45 is de dictator morbide obees. “Voor hem gelden andere wetten. Hij is de grote leider en een levende god. Maar kijk eens naar de elite om hem heen. Die mensen zijn niet dik.”

Grijze markt

Wat krijgen de Noord-Koreanen met die 300 gram? “Het zal geen vlees zijn. Met een beetje geluk is het rijst, maar het zal waarschijnlijk een graansoort zijn.” 

“Er bestaat wel een levendige grijze markt: mensen houden bijvoorbeeld kippen in een schuurtje en konijnen op het balkon. Of ze produceren iets meer dan gemeld en verkopen dan dat overschot. Het wordt gedoogd, want zonder die grijze markt verhongert het land. En er is veel illegale import uit China. Grenswachten worden omgekocht. De grens met Zuid-Korea is potdicht, maar die met China is zo poreus als wat.”

In de jaren 90 leidde het voedseltekort tot een hongersnood in Noord-Korea. “Een ongelooflijke slachting. Er waren berichten van bergen opgestapelde lijken. De schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 500.000 tot 3 miljoen.” Kim zal een nieuwe humanitaire ramp ten koste van alles willen voorkomen. “Er ontstaat een volkswoede als het weer zover komt. Als je je kinderen ziet sterven, ben je tot alles in staat. Dit regime overleeft geen tweede hongersnood.”

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Een te kort aan voedselaanbod is vaak een politieke tactiek om mensen mentaal klein te houden. Want er zijn voldoende technieken om heel veel groenten en fruit te kweken en een gediversifieerde vleesaanvoer te hebben. Supermarktbezoekers moeten dan wel even een cursus volgen... Zelfs in een hoofdstad kan je groenten kweken. Kijk maar naar Havana (Cuba).

  • Jef Lois

    Levi Raes onbegrijpelijk man wat jij schrijft man. Als je de man zijn grote kent en zij lichaam bekijkt kan je zijn gewicht en BMI gemakkelijk raden man maar zelf het licht van de zon word door sommigên ontkent niet waar meneer?

Lees meer