Kinderen gaan niet naar school: moeder de cel in

Een Engelse moeder van zeven vliegt de cel in omdat ze herhaaldelijk toestond dat drie van haar kinderen niet naar school gingen. Dat meldt de Daily Mail.

De werkloze Alison Grainger, uit Newcastle, had al 21 veroordelingen gekregen voor het spijbelgedrag van haar kinderen, maar slaagde er desondanks niet in om haar kroost naar school te sturen. Uiteindelijk besloot een rechter om een vroegere voorwaardelijke celstraf van zes weken om te zetten in effectief.

Alle middelen uitgeput
Plaatselijke hulpverleners juichen de rechterlijke beslissing toe, maar verduidelijken dat de vervolging en opsluiting van Grainger pas als oplossing naar voor werd geschoven nadat alle andere middelen uitgeput waren.

"Ouders zijn er wettelijk verantwoordelijk voor dat hun kroost naar school gaat", zegt een woordvoerder van de kinderwelzijnsdienst. "Indien er problemen zijn, stellen de scholen en de plaatselijke autoriteiten alles in het werk om de families te helpen. Onze eerste zorg is dat élke jongere een opleiding kan genieten. Als ouders echter blijven toestaan dat hun kinderen zonder enige reden de lessen missen, moeten we dat bestraffen."

"Verwoestende gevolgen"
Openbaar aanklager Melanie Bulman sluit zich daarbij aan. "Spijbelen heeft een verwoestend effect op de opleiding van een kind", meent ze. "Bij de schaarse gelegenheden dat de kinderen kwamen opdagen, waren ze steeds te laat. En dat terwijl ze op nauwelijks twee minuten stappen van school wonen."

Lewis Pearson, advocaat van de moeder, vindt opsluiting bepaald geen gepaste oplossing voor familieproblemen. "Het is niet juist", zegt hij. "De rechtbank mag dan wel de wettelijke macht hebben om een celstraf uit te spreken, het blijft een schandalige beslissing. Het laatste wat we willen, is de situatie voor de kinderen nog uitzichtlozer maken." (tw)

Lees meer