In februari van dit jaar werden al 348 kinderen vrijgelaten (foto). Er staan nog meer acties gepland om kindsoldaten te laten gaan in mei en juni.
AFP In februari van dit jaar werden al 348 kinderen vrijgelaten (foto). Er staan nog meer acties gepland om kindsoldaten te laten gaan in mei en juni.

Kindsoldaten komen vrij in Zuid-Soedan

Gewapende groepen in Zuid-Soedan laten ruim tweehonderd kindsoldaten vrij. Volgens VN-kinderorganisatie UNICEF is dat het resultaat van onderhandelingen van de organisatie en de regering van Zuid-Soedan met twee gewapende groepen in het land.

Het gaat in totaal om 112 jongens en 95 meisjes die als kindsoldaat leefden. Vandaag dragen zij tijdens een speciale ceremonie hun uniformen over. De kinderen worden geregistreerd en medisch onderzocht. Ze draaien daarna mee in een re-integratieprogramma en krijgen de komende maanden psychosociale ondersteuning. Unicef zet zich in om de kinderen zo goed mogelijk te re-integreren in de maatschappij, aldus de ngo in een persbericht. 

De regering van Zuid-Soedan en de Zuid-Soedanese Bevrijdingsbeweging tekenden in april 2016 een vredesovereenkomst. In februari dit jaar werden al 348 kinderen vrijgelaten. Er staan nog meer vrijlatingsacties gepland in mei en juni dit jaar.

Zuid-Soedan is sinds 2011 onafhankelijk. Het vecht sinds 2013 met de noordelijke buurman Soedan en daarnaast voeren allerlei stammen in het land voortdurend strijd met elkaar.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer