2 Kirsten Gillibrand.
EPA Kirsten Gillibrand.

Kirsten Gillibrand stapt uit race naar Witte Huis

Kirsten Gillibrand, Democratisch senatrice voor de staat New York sinds 2009, heeft vandaag haar kandidatuur ingetrokken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. "Ik weet dat dit niet het resultaat is dat we wilden, maar het is belangrijk te weten wanneer het niet het juiste moment is", zei Gillibrand in een video online.

In de peilingen voor de Democratische voorverkiezing stond ze er al niet goed voor. Daarnaast wist ze zich ook niet te plaatsen voor een debat dat volgende maand wordt gehouden. 

De 52-jarige Gillibrand is een vooraanstaande pleitbezorger voor vrouwenkwesties, zoals ouderschapsverlof en abortusrechten, en ze werd in het begin van de race gezien als een sterke kandidaat voor de Democratische nominatie. Ze trekt zich naar eigen zeggen terug omdat ze onvoldoende fondsen wist te werven en niet goed genoeg scoorde in de peilingen, waardoor ze zich niet kon kwalificeren voor het Democratisch debat volgende maand. 

“Vandaag beëindig ik mijn campagne voor het presidentschap”, liet ze gisteren via Twitter weten. Ze bedankte haar supporters en riep de andere Democratische kandidaten op om Donald Trump te verslaan bij de verkiezingen. "Ik geloof dat ik het best kan dienen door te helpen om ons te verenigen en zo Donald Trump in 2020 te verslaan", aldus Gillibrand.

Nog 20 Democratische presidentskandidaten over

Momenteel zijn er bij de Democraten nog een twintigtal presidentskandidaten in de race. Behalve Gillibrand gooiden eerder ook onder andere gouverneur van Washington, Jay Inslee, voormalig gouverneur van Colorado, John Hickenlooper en afgevaardigde van Californië, Eric Swalwell de handdoek in de ring. Momenteel staan Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Kamala Harris op kop in de peilingen.

2 Kirsten Gillibrand.
EPA Kirsten Gillibrand.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joachim albert

    Ze kwam amper in de media, had in de polls 1 à 2 % , reclame kost enorm veel en ze zou sowieso sneuvelen in de volgende ronde(s). Zeer intelligent maar niet zo populair noch charismatisch. Het zal Biden wel worden; spijtig want Marianne Willianson zou fantastisch geweest zijn, een ongelooflijke vrouw

Lees meer