3 De EU en haar lidstaten  Italië, Frankrijk en Duitsland worden door twee advocaten aangeklaagd voor misdrijven tegen de menselijkheid.
Photo News De EU en haar lidstaten Italië, Frankrijk en Duitsland worden door twee advocaten aangeklaagd voor misdrijven tegen de menselijkheid.

Klaagt Internationaal Strafhof EU straks aan voor migratiepolitiek?

Twee gerenommeerde advocaten vragen het Internationaal Strafhof in Den Haag om de Europese Unie en haar lidstaten Italië, Frankrijk en Duitsland te vervolgen. Ze beschuldigen de EU van misdrijven tegen de menselijkheid omdat ze de schuld zou dragen van de dood van meer dan 12.000 migranten op de Middellandse Zeeroute tussen Libië en Europa.

Volgens de Britse krant The Guardian telt het rapport dat advocaten Juan Branco en Omer Shatz vandaag bij de openbaar aanklager van het Strafhof neerleggen maar liefst 245 pagina's. Het vraagt om een veroordeling van de Europese migratiepolitiek na 2014, die "doelbewust de levens opofferde van migranten die op zee in de problemen zijn gekomen, alleen maar om anderen die in dezelfde situatie verkeren ervan te weerhouden in Europa een veilig onderkomen te zoeken".

De Europese beleidsmakers zouden de schuld dragen voor het organiseren van "'s werelds meest gevaarlijke migratieroute".

Stopzetten van reddingsoperaties
In 2014 zette de Italiaanse overheid haar zoek- en reddingsoperatie Mare Nostrum in de Middellandse Zee stop. Die werd opgevolgd door de EU-operatie Triton, maar die had slechts tot doel de Europese buitengrenzen te helpen bewaken. Migranten die uit het water werden gehaald, moesten allemaal naar Italië worden gebracht.

Terwijl onder Mare Nostrum 150.810 migranten werden gered in een periode van 364 dagen, lieten de voorbije vijf jaar duizenden migranten het leven in de Middellandse Zee, onderstrepen advocaten Branco en Shatz. Bovendien waren de Europese politici zich er volgens hen terdege van bewust dat de migranten die naar Libië werden teruggestuurd, riskeerden "in detentiecentra terecht te komen die aan concentratiekampen doen denken en waar vreselijke misdrijven worden begaan".

(Lees verder onder de foto)

3 Terwijl onder Mare Nostrum 150.810 migranten werden gered in een periode van 364 dagen, lieten de voorbije vijf jaar duizenden migranten het leven in de Middellandse Zee.
EPA Terwijl onder Mare Nostrum 150.810 migranten werden gered in een periode van 364 dagen, lieten de voorbije vijf jaar duizenden migranten het leven in de Middellandse Zee.

Mensensmokkel
Een woordvoerster van de Commissie weigerde vandaag in te gaan op de procedure bij het Internationaal Strafhof, omdat die nog niet formeel is opgestart. Natasha Bertaud benadrukte wel dat er niet mag getwijfeld worden aan de prioriteit die de EU geeft aan het redden van mensenlevens op zee. "Sinds 2015 hebben vier Europese operaties bijgedragen aan de redding van bijna 730.000 mensen, terwijl het aantal sterfgevallen (op zee, red.) sterk gedaald is in vergelijking met de jaren daarvoor". 

Het is volgens haar dan ook niet het Europese beleid dat tragedies als die in de Middellandse Zee veroorzaakt, "maar wel het wrede en gevaarlijke zakenmodel van de mensenhandelaars en -smokkelaars die menselijk lijden uitbuiten en levens op het spel zetten".

Advocaat Juan Branco werkte vroeger nog voor het Internationaal Strafhof en voor het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Omer Shatz is een Israëlische advocaat die voor de ngo Global Legal Action Network (GLAN) actief is en lesgeeft aan de universiteit Sciences Po in Parijs.

3
iStock

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • julien de meulder

    laat schepen voor de kust varen om te kontroleren en een boot die niet zeewaardig terug naar de kant dan zullen ze niet over varen en verdrinken eigen schuld wij zijn niet verantwoordelijk voor hun eigen stommiteiten

  • piet devlieger

    De schuld van de dood van meer dan 12.000 migranten ligt uitsluitend bij die 12000 migranten. De EU heeft hen niet uitgenodigd noch gedwongen om naar Europa te komen. Wat is dat nu voor onzin om de EU verantwoordelijk te willen stellen ?

Lees meer