Klimaatactiviste Greta Thunberg
AP Klimaatactiviste Greta Thunberg

Klimaatactiviste Greta Thunberg wint "alternatieve Nobelprijs"

De Zweedse tiener en klimaatactiviste Greta Thunberg is aangeduid als een van de vier winnaars van de zogenaamde "alternatieve Nobelprijs".

Thunberg werd geprezen "voor het inspireren en versterken van politieke eisen voor dringende klimaatactie in overeenstemming met de wetenschappelijke feiten", aldus liefdadigheidsorganisatie Right Livelihood Award Foudation in Stockholm.

Vorig jaar in augustus begon de 16-jarige een "schoolstaking" voor het Zweedse parlement, wat een jongerenbeweging deed ontstaan die overal ter wereld klimaatstakingen met de slogan "Fridays for Future" ("Vrijdagen voor de toekomst") op touw zette.

Toch blijft Thunberg bescheiden. "Ik ben de winnaar niet. Ik maak deel uit van een wereldwijde beweging van schoolkinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden die beslist hebben in te grijpen om onze planeet te beschermen. Ik deel deze prijs met hen", stelde ze.

"Thunberg is de krachtige stem van een jonge generatie die de gevolgen van het huidige politieke falen om klimaatopwarming stop te zetten zullen moeten dragen", zei Ole von Uexkull, directeur van de stichting.
Volgens de Zweedse liefdadigheidsorganisatie nam de jury dit jaar 142 kandidaten uit 59 landen in overweging.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Van den bossche

    Das pas een statement naar Trump. Die heeft zich de Nobelprijs al meerdere malen aan zichzelf toegewezen. Idiot!

  • Jo Hendrik

    Haar ouders moeten haar helpen en haar steunen om terug te gaan studeren en de stomme politiek te ontvluchten

Lees meer