4 Klimaatjongeren vergaderen in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg.
Pauline Niks Klimaatjongeren vergaderen in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg.

Exclusief voor abonnees

Klimaatjongere is een bont type, blijkt in het Europees Parlement in Straatsburg

Ze zijn met trein, boot en bus uit onder meer Ierland, Oekraïne, Nederland en Zweden gekomen, de circa zestig klimaatjongeren die deze week het Europees Parlement in Straatsburg ‘bezetten’. In korte tijd zijn het door de wol geverfde activisten geworden. Maar wat wil je ook, als je wordt vergeleken met nazi Goebbels.

Het komt eruit alsof ze de pers al jaren te woord staat. Helaas, zegt de 15-jarige Nicole Jia uit Dublin, de Grieken en de Portugezen mogen er vandaag en morgen niet bij zijn. “Dat heeft te maken met ons niet-vliegenbeleid.” Ze lacht er vriendelijk bij, tussen haar tanden glimt een tongpiercing. “Dat hebben we met z’n allen besloten.”

De Ierse, met paars haar en een minirok, heeft pauze tijdens een lange dag vergaderen in het Europees Parlement. “We zorgen wel dat er aantekeningen van deze bijeenkomst worden gemaakt”, legt ze uit. “Zodat de Grieken en de Portugezen ook het gevoel hebben dat ze erbij horen.”

Ze mogen jong zijn, maar veel van de Europese scholieren die de afgelopen demonstraties organiseerden voor het klimaat zijn in korte tijd door de wol geverfde activisten geworden. Ze hanteren een strikt mediabeleid en ze gaan uiterst georganiseerd te werk. Dat wordt duidelijk tijdens een tweedaagse bijeenkomst voor klimaatjongeren uit heel Europa in Straatsburg, begin deze week.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Alex Bermingham

    De stem van kinderen is altijd luid. "Kennen ze het verschil tussen klimaat en milieu?" Misschien niet. Maar zij zijn de generatie die in de toekomst zal lijden als ze nu niet 'opkomen'.

  • Hugo VAN HAEVRE

    En Junckers heeft er 350 miljoen € steun voor uit getrokken. benieuwd waar dat geld naar toe gaat, naar die kinderen das een groot vraagteken

Lees meer