5
Twitter Tom Burrows

Klimaatprotest in Londen: activiste lijmt borsten vast op wegdek, ‘klimaatopa’ (83) blokkeert trein

Ook vandaag gingen de klimaatactivisten van Extinction Rebellion opnieuw de straat op in Londen. Verschillende activisten lijmden zich net als vorige week vast, ditmaal aan de deuren van het Londense beursgebouw. Een andere activiste lijmde zich vast aan het wegdek, zo meldden verschillende media. Nog een andere opvallende aanwezige tijdens het protest was de 83-jarige Phil Kingston, die opnieuw in de boeien geslagen werd door de politie. De Britse opa was in Londen op een trein geklommen.

Extinction Rebellion (XR) demonstreerde de laatste dagen in Londen voor een rigoureuzer klimaatbeleid. Daarbij zorgden ze voor flinke opstoppingen, bijvoorbeeld door belangrijke verkeersknooppunten te bezetten. Pogingen van XR om de luchthaven Heathrow in Londen te blokkeren, mislukten vrijdag. 

Vandaag bereikt de actie een bizar hoogtepunt. Een demonstrante lijmde haar borsten vast op het wegdek net buiten het kantoor van de zakenbank Goldman Sachs in Fleet Street. Ze werd meteen opgemerkt door passagiers op een bus. Verschillende politieagenten omsingelden de vrouw en zetten schermen om nieuwsgierigen op afstand te houden. De vrouw kon uiteindelijk losgemaakt worden en weggeleid door agenten. 

Een andere opvallende activist vandaag was de 83-jarige Phil Kingston, een van de drijvende krachten achter de beweging. Vanochtend klommen demonstranten op station Canary Wharf rond kwart over zeven op een trein. Daarbij ontrolden ze een spandoek met de tekst “Business as usual = death”. Het spandoek is volgens de demonstranten bedoeld om de rol van de financiële sector bij de opwarming van de aarde (‘onze collectieve zelfmoord’) aan de kaak te stellen. 

Om negen uur haalde de politie de activisten van de trein. Daarbij dus ook klimaatopa Kingston. Voor de veiligheid uitgerust met helm en zekering zette de politie hem weer met beide benen op de grond. 

5 Phil Kingston moet weer eens mee met de politie.
REUTERS Phil Kingston moet weer eens mee met de politie.

Kleinkinderen

Kingston verklaarde op de barricaden - of in dit geval een trein - te gaan staan voor zijn kleinkinderen. “Ik hou zoveel van ze en de gedachte aan de wereld die we voor ze achterlaten breekt mijn hart. Mensen hebben al zo vaak gezegd dat ik hier te oud voor ben. Maar ik kan niet gewoon thuis thee gaan zitten drinken als ik de toekomst in rook zie opgaan. Ik heb een lang leven gehad, een heel goed leven. Ik ben een zeer gelukkig man. Als dit de manier is waarop ik moet sterven, dan heb ik daar vrede mee.”

Deze acties waren vandaag niet de enige van Extinction Rebellion. Zo lijmden activisten zich ook vast aan de deuren van het Londense beursgebouw en werd een weg bij de Bank of England geblokkeerd. Zo’n 1.130 mensen zijn aangehouden sinds de protesten begonnen op 15 april, meer dan 10.000 politieagenten zijn de voorbije dagen ingezet.

5 Activisten lijmden zich ook vast aan de deuren van het Londense beursgebouw.
EPA Activisten lijmden zich ook vast aan de deuren van het Londense beursgebouw.
5 Phil Kingston bovenop de trein.
REUTERS Phil Kingston bovenop de trein.
5 Phil Kingston wordt door agenten in veiligheid gebracht - en gearresteerd.
REUTERS Phil Kingston wordt door agenten in veiligheid gebracht - en gearresteerd.

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Carina Desmidt

    En maar betogen en dan lijm gebruiken is dat dan goed voor klimaat ? Waar is de lijm gemaakt .... juist in de vuile industrie!!

  • Wesley Gevaert

    Druk blijven zetten!

Lees meer