7 Op de muren van het Shell-gebouw werd graffiti gespoten.
Twitter Sarah Hajibagheri Op de muren van het Shell-gebouw werd graffiti gespoten.

Klimaatprotesten in Londen escaleren: ruiten hoofdkwartier Shell vernield, betogers blokkeren verkeer

Klimaatprotesten in de Britse hoofdstad Londen worden gewelddadiger en lijken te escaleren, melden Sky News en BBC. Milieuactivisten hebben ruiten vernield van het hoofdkwartier van Shell. Ook werd er graffiti op de muren van het gebouw gespoten. De demonstranten kondigden eerder geweldloze protesten aan.

Actievoerders willen de komende dagen delen van het centrum in Londen lamleggen. Door de drukste straten van de stad te blokkeren proberen ze de regering te dwingen meer te doen aan de klimaatverandering.

Betogers blokkeren volgens verschillende media het verkeer bij Marble Arch, Oxford Circus, Waterloo Bridge, Parliament Square en Piccadilly Circus. Op Oxford Circus werd zelfs een boot geparkeerd. De acties moeten dag en nacht doorgaan en zouden wel eens vijf dagen kunnen duren. “We zullen het verkeer de klok rond op vreedzame wijze blokkeren'', zei een van de organisatoren eerder. Er werden al 113 mensen gearresteerd.

De aangekondigde blokkades zijn een vervolg op een soortgelijke actie in november vorig jaar. Toen blokkeerden duizenden demonstranten vijf bruggen in het centrum van Londen. Er werden 85 mensen gearresteerd. De actiegroep eist onder andere dat de Britse regering de uitstoot van broeikasgassen in 2025 tot nul heeft gereduceerd en dat er een ecologische noodtoestand wordt afgekondigd.

7 Het hoofdkwartier van Shell in Londen.
Twitter Sarah Hajibagheri Het hoofdkwartier van Shell in Londen.
7 Betogers blokkeren het verkeer bij Marble Arch.
AFP Betogers blokkeren het verkeer bij Marble Arch.
7 Demonstranten blokkeerden ook Waterloo Bridge.
AFP Demonstranten blokkeerden ook Waterloo Bridge.
7 Op Oxford Circus werd een boot geparkeerd.
Photo News Op Oxford Circus werd een boot geparkeerd.
7
Photo News
7
Photo News

36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Die paar vensters van Shell ... In 1995 werden negen milieu-activisten in stilte opgehangen. Zij protesteerden tegen de vervuiling van Shell die de vissers en de landbouwers technisch werkloos maakten in Ogoniland, Nigeria. Die smurrie aan de oppervlakte is nog altijd niet opgeruimd. Hoeveel patenten voor alternatieve energiebronnen zijn er niet met en zonder druk opgekocht door die groten?

  • william Masson

    Gewoon het zelfde anarchistische tuig , de ene keer anti-globalist morgen milieuactivist.

Lees meer