10 Politie zoekt naar Théo Hayez in het uitgestrekt gebied rond Cape Byron.
EPA Politie zoekt naar Théo Hayez in het uitgestrekt gebied rond Cape Byron.

Klimmers, duikers en drones op zoek naar vermiste Théo, politie houdt rekening met “nachtelijke zwempartij”

De zoekacties naar de vermiste Théo Hayez zijn vandaag hervat met aanzienlijke middelen in Byron Bay, de Australische kustplaats waar de jonge Belg op 31 mei voor het laatst werd gezien. “De politie houdt rekening met het feit dat hij bij nacht zou kunnen gaan zwemmen zijn”, vertelt Cathérine Moerkerke, journaliste ter plaatse. Intussen heeft Théo’s peter, die in Australië woont, Byron Bay verlaten om op familiebezoek te gaan in ons land. Extra wrang, nu er nog altijd geen spoor is van zijn neef. 

“De zoekacties die gisteravond werden opgeschorst, zijn vanmorgen hervat met politiehonden en politieagenten die hun aandacht richten op de kliffen”, zo bevestigde de politie van de staat New South Wales. Er is ook een gespecialiseerd klimmersteam op het terrein. Volgens de politiewoordvoerder is er ook steun van duikers en drones. De speurdersploegen zijn ook op de hoogte gebracht over aspecten van de telefoon van Théo Hayez (18) die, als het toestel wordt gevonden, licht kan werpen op de verdwijning van de jongeman.

“De politie houdt rekening met het feit dat hij bij nacht zou kunnen gaan zwemmen zijn en dat het daar fout is gelopen”, zegt Cathérine Moerkerke, die voor VTM NIEUWS en HLN naar Byron Bay in Australië is getrokken. “Ze gaan alle denksporen onderzoeken. Pas als alle mogelijkheden zijn onderzocht, zullen ze de zoektocht staken.”

10 Politieduikers vertrekken om Théo in het water te gaan zoeken.
EPA Politieduikers vertrekken om Théo in het water te gaan zoeken.

Tijdens een persconferentie afgelopen maandag bevestigde de Australische politie dat een laatste signaal van Théo's telefoon op 1 juni om 13:42 uur bij de vuurtoren van Byron Bay werd geregistreerd. Dat is meer dan 12 uur nadat hij een nachtclub verliet op 31 mei om 23.30 uur. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de jongen. 

10 Theo Hayez op de laatste beelden die van hem genomen zijn (links): hij heeft duidelijk zijn telefoon bij.
VTM Theo Hayez op de laatste beelden die van hem genomen zijn (links): hij heeft duidelijk zijn telefoon bij.

Peter Théo naar België vertrokken

Intussen laat de peter van Théo, die in Australië woont en de afgelopen weken meegeholpen heeft met de zoektocht naar zijn neef, weten dat hij Byron Bay heeft verlaten. “Ik moest vertrekken omdat ik een reis naar België gepland had om daar mijn ouders te bezoeken met mijn vrouw en kinderen", schrijft Théo's peter J-P in een bericht op Facebook aan de gemeenschap van Byron Bay. 

10 Laurent Hayez, (midden) samen met Théo's peter J-P (links) en Théo's nicht Lisa Hayez.
AAPIMAGE Laurent Hayez, (midden) samen met Théo's peter J-P (links) en Théo's nicht Lisa Hayez.

“Het is zeer moeilijk voor mij om zonder nieuws over Théo te vertrekken en om Laurent (Théo's vader, red.) en onze goede vriendin Lisa (Théo's nicht, red.) in deze zware tijd achter te laten", schrijft hij. “Het maakt een groot verschil om te weten dat jullie, de prachtige mensen van Byron Bay en omstreken, zoveel doen om Théo's familie bij te staan. Jullie helpen ons om sterk en positief te blijven en brengen zoveel liefde en warmte in onze harten: jullie maken nu echt deel uit van onze familie", klinkt het geëmotioneerd. “We houden heel veel van jullie. Dank, dank, dank.”

10 Laurent Hayez, J-P en Lisa Hayez tijdens de persconferentie.
EPA Laurent Hayez, J-P en Lisa Hayez tijdens de persconferentie.

Théo Hayez uit Overijse verdween eind mei in Byron Bay in de Australische staat New South Wales. Het stadje, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Brisbane (Queensland), heeft ongeveer 9.000 inwoners maar is wel een populaire trekpleister onder rugzaktoeristen en een hotspot voor surfers. Het is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten, met een bruisend nachtleven dat niet moet onderdoen voor grootsteden als Sydney en Brisbane.

Het surfmekka heeft kilometers aan uitgestrekte stranden en wordt, met Cape Byron als meest oostelijke punt van het Australische vasteland, langs alle kanten omgeven door drassig bushland en moerassen. Allemaal factoren die de zoektocht voor de politie er niet makkelijker op maken.

De Australische politie werkt samen met de cel voor vermiste personen van de Belgische politie, maar acht de kans klein de jongen levend terug te vinden.

10 Théo Hayez (met pet) op de avond van zijn verdwijning in de laatste bewegende beelden die de politie van de jongen heeft vrijgegeven.
AFP Théo Hayez (met pet) op de avond van zijn verdwijning in de laatste bewegende beelden die de politie van de jongen heeft vrijgegeven.
10 Vrijwilligers kijken uit over het bosgebied waar Théo Hayez zou kunnen zijn.
EPA Vrijwilligers kijken uit over het bosgebied waar Théo Hayez zou kunnen zijn.
10 Een politieagent helpt met zijn hond Théo te zoeken.
EPA Een politieagent helpt met zijn hond Théo te zoeken.
10 Politie maakt zich klaar om Théo Hayez te zoeken.
EPA Politie maakt zich klaar om Théo Hayez te zoeken.
10 Théo Hayez.
DR Théo Hayez.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • frans wimpers

    wanneer gaan we hierover eens de echte waarheid weten?

  • Ivo Vandeneynde

    Zo erg. Wat moet je als ouder of familie nu niet meemaken?

Lees meer