REUTERS

Koerden dringen IS-bolwerk in Raqqa binnen

IS heeft in Syrië nieuwe nederlagen geleden. Koerdische strijders en rebellen zijn met succes doorgedrongen tot in de provincie Raqqa, die geldt als een bolwerk van de terreurorganisatie.

Volgens het Syrische Observatorium voor de mensenrechten speelden de bombardementen van de internationale coalitie een sleutelrol bij het heroveren van 19 dorpen die in handen waren van IS. Hierdoor werden de moslimextremisten teruggedrongen en konden de Koerdische strijders en rebellen oprukken in de provincie Raqqa.

Sinds IS uit op 26 januari uit Kobani werd verdreven, heroverden de Koerden al 240 naburige dorpen. Daar kwamen nu nog eens 19 oorden in de provincie Raqqa bovenop.

De Koerdische strijders en rebellen bevinden zich nu op 25 km van Tal Abyad. Deze stad is strategisch erg belangrijk omdat ze door militanten van IS wordt gebruikt om naar Turkije te gaan.

Volgens het Amerikaanse opperbevel wordt bovendien een troepenmacht van wel 25.000 Iraakse en Koerdische militairen samengesteld in het noorden van Irak. In april of mei zouden die dan proberen om de grootstad Mosoel te bevrijden van IS.

Lees meer