Leden van de SDF bij de Noord-Syrische stad Hasakeh.
AFP Leden van de SDF bij de Noord-Syrische stad Hasakeh.

Koerdische milities “bevriezen” operaties tegen terreurgroep IS

Leider Mazloem Abdi van de door Koerdische strijders gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft vandaag de "bevriezing" aangekondigd van de operaties tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die sinds haar nederlaag in maart tot een clandestiene organisatie is gemuteerd.

"Wij hebben al onze activiteiten tegen Daesh (het Arabische acroniem voor IS) bevroren", zei Abdi in een tv-vraaggesprek met de Koerdische zender Ronahi. De SDF zullen zich tevreden stellen met "defensieve" operaties tegenover IS.

Turkije voert momenteel een offensief in de door Koerden gecontroleerde gebieden in het noorden van Syrië. De Europese Unie meent dat het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders de hele regio destabiliseert. Ook wordt gevreesd dat het militaire geweld aan Islamitische Staat (IS) ruimte kan bieden om zich opnieuw te versterken.


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ook nog zijn bezorgdheid uitgedrukt over “het risico op uitzwermen” van de jihadisten die ter plaatse in Koerdische kampen gevangen gehouden worden. 
“We zijn allemaal akkoord over het gevaar van een heropleving van Islamitische Staat”, zei een westerse diplomaat die anoniem wilde blijven.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Die sancties van de VS betekenen niets. De wederzijdse handel tussen Turkije en de VS is 21 miljard. De export alleen van Turkije naar de 28 landen van de Europese Unie is goed voor 77 miljard. De EU kan dus wel degelijk meer doen om druk uit te oefenen. Maar laat zijn principes varen omwille van eigenbelang. Minderheden als Koerden, Christenen en Yezidi's werden nooit vervolgd door Assad, integendeel. Wat niet van Erdogan gezegd kan worden.

  • Lisette Theunis

    Verhofstadt en zijn vrienden staan vandaag met hun mond vol tanden. Waarschijnlijk zijn ze hun laatste druivena an het plukken op hunToscaans domein.

Lees meer