2 Een Turks legervoertuig patrouilleert langs de grens met Syrië.
AFP Een Turks legervoertuig patrouilleert langs de grens met Syrië.

Koerdische strijders in Syrië trekken zich terug van Turkse grens na installatie veiligheidszone

De lokale Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië hebben vandaag aangekondigd dat hun troepen de terugtrekking van posities aan de grens met Turkije hebben aangevat. De terugtrekking kadert in de installatie van een veiligheidszone die Turkse en Amerikaanse militairen begin deze maand hadden afgesproken.

In een mededeling zeggen de Koerdische autoriteiten dat zaterdag de "eerste praktische stappen" gezet zijn in de sector van Ras al-Ain. Sommige eenheden van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) hebben zich teruggetrokken en zware wapens zijn er weggehaald.

Volgens de Koerden hebben hun strijders maandag al gelijkaardige stappen gezet in de Noordelijke stad Tal Abyad. "Dit toont dat we ons engagement ernstig nemen", aldus de mededeling.

“YPG is een terroristische groepering”

De YPG is de belangrijkste Koerdische militie in Syrië én een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de Islamitische Staat. Hun aanwezigheid aan de grens zorgde echter voor nervositeit bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij dreigde met een offensief tegen de groepering, die Ankara als "terroristisch" bestempelt.

2 Leden van de Koerdische militie (YPG) met hun vlag.
EPA Leden van de Koerdische militie (YPG) met hun vlag.

Veiligheidszone tussen Turkije en Syrië

Begin deze maand sloten Washington en Ankara een akkoord over een veiligheidszone tussen Turkije en de sectoren in Syrië die worden gecontroleerd door de YPG. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe diep in Syrië die zone precies moet reiken. Ook over de precieze timing bestaat onduidelijkheid. Een Turks-Amerikaans operatiecentrum, dat op de uitvoering van het akkoord moet toezien, is wel reeds helemaal operationeel, zo verzekert Ankara.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad verwerpt het akkoord. Volgens Damascus dient het initiatief enkel de "expansionistische ambities van Turkije".

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stefan crama

    Ze hebben IS verslagen en dit is hun beloning. Door allen in de steek gelaten. Wat hun terroristische activiteiten betreft gelden geen excuses voor. Het gaat hier wel over kleine Splinter groepen die het voor de meerderheid om zeep geholpen hebben.

  • Patrik De Weirdt

    Zo kan Turkije op slinkse manier een stuk Syrië annexeren.

Lees meer