Sjeik Tamim bin Hama al-Thani van Qatar.
REUTERS Sjeik Tamim bin Hama al-Thani van Qatar.

Koeweit bemiddelt in conflict Qatar met buren

Koeweit probeert te bemiddelen in het diplomatieke conflict tussen Qatar en andere Arabische landen. De emir van Koeweit belde met sjeik Tamim bin Hama al-Thani van Qatar, die daarop een geplande toespraak tot de bevolking uitstelde.

De emir van Koeweit bemiddelde in 2014 ook al in een conflict tussen de Golfstaten. Sjeik Tamim "beschouwt hem als een vader" en wil hem de ruimte geven de kwestie in te dammen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar tegen de zender Al Jazeera.

Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein verbraken gisteren de diplomatieke betrekkingen met Qatar. Jemen en Libië sloten zich bij hen aan. Zij beschuldigen het schatrijke oliestaatje ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

Ook de Turkse president Erdogan probeert de spanningen te verminderen. Hij telefoneerde met de leiders van Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabië en Rusland. In de gesprekken werd het belang van regionale vrede en stabiliteit benadrukt, aldus medewerkers van de president.

Er was evenwel geen contact met de Verenigde Arabische Emiraten, een van de initiatiefnemers van het Qatarese isolement. Ook met Egypte werd niet overlegd omdat Ankara geen volwaardige diplomatieke betrekkingen heeft met dat land.

Een woordvoerder van Erdogan beklemtoont dat Turkije bereid is om de komende dagen en weken zijn verantwoordelijkheid op te nemen. " Via onderhandelingen, dialoog en communicatie moet er een oplossing gevonden worden", klinkt het.

Lees meer