4
REUTERS

Komiek Böhmermann scherp voor Merkel: "Ze heeft me bij de thee geserveerd aan despoot"

Hij heeft lang gezwegen: na de heisa rond zijn smaadgedicht aan het adres van Erdogan dook Jan Böhmermann meerdere weken onder. Nu heeft de komiek zich voor het eerst over het schandaal uitgesproken tijdens een interview met het Duitse weekblad Die Zeit dat morgen verschijnt. Daarin uit hij scherpe kritiek op Angela Merkel.

De Duitse TV-satiricus voelt zich door de bondskanselier in de steek gelaten. "Merkel mag niet twijfelen wanneer het om de vrijheid van meningsuiting gaat", zegt Böhmermann. "Toch heeft ze me gefileerd en bij de thee geserveerd aan een zenuwzieke despoot. Ze heeft van me de Duitse Ai WeiWei gemaakt." Daarmee verwijst de komiek naar de Chinese kunstenaar en activist die al jarenlang politiek vervolgd wordt door de Chinese regering.

Böhmermann had de Turkse president beledigd door hem in een spotdicht te omschrijven als een geitenneuker en pedofiel. Merkel noemde het gedicht  "bewust kwetsend". De bondskanselier bestempelde die uitspraak achteraf als "een fout". Het belette Erdogan evenwel niet om nog een tandje bij te steken door van de Duitsers te eisen dat ze de komiek zouden vervolgen voor het beledigen van een bevriend staatshoofd. De Duitse bondsregering is ingegaan op dat verzoek en maakte strafvervolging mogelijk.

De satiricus heeft een advocaat onder de arm genomen om inzage in zijn dossier te krijgen. Op 12 mei wil hij met zijn tv-show 'Neo Magazin Royale' terugkeren op de buis.

4
belga
4
AP
4
AP

Lees meer