2 Didier Reynders (l.) en Johan Vande Lanotte bij de koning.
BELGA Didier Reynders (l.) en Johan Vande Lanotte bij de koning.

Koning verlengt opdracht informateurs tot 1 juli

Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders gingen vandaag opnieuw naar het Paleis in Brussel om er bij koning Filip een tweede keer verslag uit te brengen over hun opdracht in het kader van de zoektocht naar een nieuwe federale regering. Koning Filip heeft de opdracht van de informateurs verlengd tot 1 juli. Vande Lanotte en Reynders hopen dat er in oktober een begroting voor volgend jaar op tafel kan liggen. Zo niet, dan zal de gewone burger daarvan de dupe zijn.

De koning stuurde Reynders en Vande Lanotte op 30 mei het veld in. Ze kregen de opdracht “om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan”. In het kader van hun opdracht “onderhouden zij contacten met de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen”.

Een eerste tussentijds verslag volgde op 6 juni, toen hun missie met tien dagen werd verlengd. Het duo werkte sindsdien in alle discretie. Tijdens een persconferentie gaven ze aan dat ze nog contacten zouden leggen met het Planbureau en met organisaties in de strijd tegen armoede. Uiteraard waren er ook nog politieke contacten, maar gesprekken met Vlaams Belang, PVDA en het cdH waren er sowieso niet meer bij.

Nieuwe verlenging 

Vandaag rond 16 uur volgde een nieuw verslag op het Paleis. Een nieuwe verlenging van de opdracht leek niet onlogisch. Het is duidelijk dat de gesprekken op de verschillende niveaus niet van mekaar los kunnen worden gezien en binnen de gewesten is het einde van de voorbereidende fase nog niet in zicht, behalve dan in Brussel. In Wallonië ligt een derde onderhandelingsronde in het verschiet, terwijl die in Vlaanderen net is begonnen. Koning Filip heeft er dan ook voor gekozen hun opdracht te verlengen tot 1 juli. De informateurs zullen er verder voor ijveren om de spoedige vorming van een federale regering mogelijk te maken.

De informateurs hebben de afgelopen anderhalve week een tweede reeks ontmoetingen gehad met voorzitters van alle partijen die op dit moment een rol kunnen spelen om te proberen een federale regering te vormen. Ze spraken ook met de verantwoordelijken voor de coalitiegesprekken in de gewesten en gemeenschappen.

Om de moeilijkheid van hun opdracht te duiden, verwees Vande Lanotte naar het bekende boek ‘Le Petit Prince’. Meer bepaald naar een prent uit het boek, waarop eerst een hoed wordt aangekondigd, maar eigenlijk een slang staat die een olifant opeet. “Je moet altijd denken: niets is wat het lijkt. Je moet proberen te zien wat er achter de verklaringen schuilgaat”, legde de informateur uit. Het probleem is dat dit volgens hem vandaag nog niet geheel duidelijk is, omdat we nog iets te vroeg na de verkiezingen zitten.

Begroting

Voor alle duidelijkheid: Vande Lanotte doelde niet specifiek op N-VA en PS. Het gaat erom dat bij deze verkiezingen, heel wat partijen hebben verloren, of het toch niet zo goed hebben gedaan als ze zelf hadden verwacht. Daarom vertonen ze nog een reflex om er in eerste instantie vooral voor te zorgen dat ze het de volgende keer beter doen. “Dat is een natuurlijke houding, maar daar raak je nergens mee”, aldus Vande Lanotte.

Het is ook een ongewone situatie, ging hij voort. Normaal gezien heb je partijen die de verkiezingen hebben gewonnen en die dan de onderhandelingen trekken. “Maar we moeten niet doen alsof de situatie hopeloos is. Er is nog geen man overboord”. Vande Lanotte benadrukte vooral het belang van een begroting voor volgend jaar, die in oktober bij Europa op tafel moet liggen. Dat heeft niet enkel te maken met prestige. “Als er geen begroting is, dan verslechtert gewoon de situatie. En er is maar één iemand die daar last van heeft, dat is de gewone burger”.

Toch gelooft hij dat er in oktober een begroting zal zijn. Of dat met een nieuwe regering is, wilde Vande Lanotte niet zeggen. Al is de vraag hoe dat anders mogelijk zou zijn. De huidige regering in lopende zaken heeft immers bijlange geen meerderheid in de Kamer.

Meerderheid

Opvallend: in het lijstje onderwerpen die de informateurs citeerden, ontbrak het institutionele. “Wij zoeken geen tweederdemeerderheid. Het is al lastig genoeg om een gewone meerderheid te vinden”, reageerde Reynders. Vande Lanotte vulde aan dat in het verleden wel staatshervormingen hebben plaatsgevonden buiten de regering. “Er is een verschil tussen een regeringsmeerderheid en een tweederdemeerderheid voor een staatshervorming”, luidde het.

De komende twee weken zullen de gesprekken met de verschillende partijen gaan over de begroting, het sociaal overleg, de arbeidsmarkt, de koopkracht, het klimaat, de armoedebestrijding, en het beleid voor een aantal grote federale departementen zoals veiligheid, pensioenen en migratie. 

2 Vande Lanotte en Reynders maakten vorige week tussendoor ook even tijd voor de basketbalmatch tussen BC Oostende en de Antwerp Giants.
BELGA Vande Lanotte en Reynders maakten vorige week tussendoor ook even tijd voor de basketbalmatch tussen BC Oostende en de Antwerp Giants.

91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Daniel Meuleman

    Wat heeft die koning zich eigenlijk te bemoeien met de verkiezingen? Hij is op geen enkele manier verkozen door het volk maar ons opgedrongen en die man mag zich moeien met democratisch verlopen verkiezingen.

  • Rik Connaerdt

    Eigenlijk mr. Pointcarré, is er al confederalisme. Elke regio heeft eigen specifieke bevoegdheden. Er zijn gewoon nog een aantal nationale bevoegdheden, zoals binnenlandse en buitenlandse zaken en het belangrijkste: de SZ. Niet dat Vlaanderen in de domeinen waar ze alle bevoegdheden heeft het zo goed doet, eerder matig, als ik Knack mag geloven.

Lees meer