4 Een nabestaande van Samuel Walham, een van de 21 Coptische Egyptenaren die door terreurorganisatie IS onthoofd werden.
AP Een nabestaande van Samuel Walham, een van de 21 Coptische Egyptenaren die door terreurorganisatie IS onthoofd werden.

Koptische christenen in Noord-Afrika zijn etnische minderheid

Ongeveer tien procent van de rond 90 miljoen Egyptenaren zijn koptisch-orthodoxe christenen. De minderheid vormt een stroming van de oud-Oosterse Kerken, hoofd is paus Tawadros II met zetel in Alexandrië. De gemeenschap leeft in ruime mate vreedzaam met de meerderheid van de soennitische moslims in Egypte samen. Het koptische kerstfeest valt op 7 januari en is sinds 2002 als feestdag in heel het land erkend.

Nadat islamisten koptische christenen hadden aangevallen, riep president Abdel Fattah al-Sisi alle religies in zijn land op tot eenheid. Als eerste Egyptisch staatshoofd bezocht hij in januari het koptisch kerstfeest. In 2010 werden bij een aanval van islamisten op een kerstfeest in Naj Hammadi in Boven-Egypte zes kopten gedood, op nieuwjaarsdag 2011 kwamen 23 mensen om bij een bomaanslag op een kerk in Alexandrië.

Buiten Egypte zijn er ook nog afzonderlijke koptische gemeenschappen in Soedan, Ethiopië en Libië. Vooral in het olierijke Libië werken ondanks de burgeroorlog honderden Egyptische kopten als gastarbeiders. Ook de nu door IS-jihadisten onthoofde kopten waren als gastarbeiders in het land.

4
AP
4
AP
4
AP

Lees meer