2 Het prachtige uitzicht vanop de top van Mount Washington.
Mount Washington Observatory Het prachtige uitzicht vanop de top van Mount Washington.

Koudegolf slaat ongenadig toe in VS: tot -70 graden gevoelstemperatuur op de top van Mount Washington

In de Verenigde Staten zetten ze zich dit weekend schrap voor nog een koudegolf. De Amerikaanse weerdiensten hebben een ijzige dag voorspeld met gevaarlijk lage temperaturen tot wel -29 graden. IJskoude lucht vanuit de Noordpool komt het land binnen. Op de top van Mount Washington, met 1.919 meter de hoogste berg in het noordoosten van de VS, wordt een temperatuur tot maar liefst -70 graden Celsius verwacht.

De staten aan de oostkust gaan al dagen gebukt onder extreem winterweer met veel sneeuw en temperaturen ver onder nul.

Volgens meteorologen is de kans groot dat de bestaande weerrecords worden verbroken. Door de combinatie van de lage temperaturen en sterke wind tot 180 km/u kan de gevoelstemperatuur op sommige plekken zoals Mount Washington dalen naar -70 graden. De berg in New Hampshire is de hoogste top ten oosten van de Mississippi.

De bijtende koude zal drie meteorologen er toch niet van weerhouden post te vatten op de top van de berg, waar ze manueel weerinformatie zullen verzamelen. Het is op de berg namelijk te koud om automatische apparaten goed te laten functioneren. Adam Gill, een meteoroloog bij het Mount Washington Observatory, vertelt aan Travel+Leisure dat bij zulke temperaturen het risico op vrieswonden op de blote huid al na 30 seconden optreedt. "Je huid zal als je buitenkomt meteen verbranden zoals wanneer je te dicht bij vuur komt."

De kou heeft tot nu toe aan zeker negentien mensen het leven gekost.

Ook Canada zucht onder het winterweer. Quebec heeft last van zware sneeuwval en de stroom is in sommige plaatsen uitgevallen.

2 De Observatory Tower op de top van Mount Washington in 2004.
CC BY-SA 3.0, Michael Davidson De Observatory Tower op de top van Mount Washington in 2004.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ferdinand Engelbeen

    Marco Maerten, het effect van CO2 over langere termijn is hetzelfde over heel de aarde, maar het klimaat trekt er zich niet veel van aan. Ook wereldwijd is de totale opwarming over complete jaren maar de helft van wat de gemiddelde klimaatmodellen voorspelden.

  • Van John

    Die zeggen dat de aarde niet opwarmt.15graden putje winter in belgie is normaal ofwat,?7j al niks winter gehad

Lees meer