AP

Kritiek op gifinjecties bij voltrekking doodstraf in VS

In de Verenigde Staten worden morgen twee veroordeelde misdadigers terechtgesteld, middenin nieuwe debatten over de doodstraf en de wijze waarop ze wordt voltrokken. Vele farmaceutische bedrijven en apothekers weigeren inmiddels uit ethische of juridische overwegingen het voor executies meestal gebruikte middel Pentobarbital nog te verkopen. De autoriteiten zitten daarom met een tekort aan het middel. Vervangende producten staan onder kritiek omdat ze tot een pijnlijke dood kunnen leiden.

Michael Taylor zal morgen in Missouri voor de lustmoord op een 15-jarig meisje in 1989 terechtgesteld worden. Een apotheker in de buurstaat Oklahoma wil Pentobarbital niet meer aan het gevangenisbestuur van Missouri verkopen. Taylor heeft een klacht ingediend tegen de directie. De executie zal toch voltrokken worden, zei een woordvoerder van de gouverneur

In Florida zit Paul Howell wegens de dood van een politieagent door een pijpbom in 1982 in de dodencel. Ook hij zal morgen terechtgesteld worden. Zijn advocaten zegden dat het kalmeringsmiddel dat toegediend wordt voor de dodelijke injectie niet sterk genoeg is om de pijnen veroorzaakt door het dodelijke middel te blokkeren.

'Stoel' of executiepeleton
Wegens het tekort aan het gebruikte middel overwegen voorstanders van de doodstraf in verschillende staten om de elektrische stoel of het executiepeloton terug in te voeren. Ze stoten bij hun zoektocht naar alternatieven voor de gifinjectie echter op verzet. In Virginia werd een wetsvoortsel voor de herinvoering van de elektrische stoel in de Senaat tegengehouden. In Wyoming keurde de Senaat een wet af, die terechtstellingen door een executiepeloton zou toelaten.

Steeds meer tegenstanders
De steun voor de doodstraf verliest in heel de Verenigde Staten terrein. Dat blijkt uit een in februari gepubliceerde bevraging van het Pew Research Center. Vijfenvijftig procent van de Amerikaanse burgers is nog voor de doodstraf, 37 procent is tegen. In 1996 was nog 78 procent voorstander.

In 32 van 50 staten
De doodstraf is in 32 van de 50 Amerikaanse staten toegelaten. Sinds de herinvoering ervan in 1976 werden 1.367 mensen terechtgesteld, 71 daarvan in Missouri. Daar zitten 48 mensen in de dodencel. In Florida werden 83 mensen geëxecuteerd, daar wachten nog 412 anderen op de voltrekking van de doodstraf. Op kop staat Texas met 510 terechtstellingen, gevolgd door Virginia en Oklahoma met elk 110 executies.

Lees meer