Jamal Khashoggi.
AP Jamal Khashoggi.

Kritische journalist verdwenen na bezoek aan consulaat in Istanboel

Jamal Khashoggi is niet meer gezien sinds hij dinsdag een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul. Dat melden onder meer de 'Washington Post' en de 'New York Times'. De journalist wilde er een document verkrijgen om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde. Meer dan vijf uur na sluitingstijd zaten zijn verloofde en een vriend echter nog altijd op hem te wachten. 

Khashoggi ging het consulaat om 13.30 uur binnen, het lijkt erop dat hij er wordt vastgehouden. De journalist stond vroeger bekend als een sympathisant van het regime, maar werd een regimecriticus. Sinds vorig jaar bleef hij in ballingschap in de Verenigde Staten om een arrestatie te vermijden. 

De man schrijft opiniestukken voor de 'Washington Post'. Daarin nam hij vaak het beleid van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman op de korrel. Ook de interventie in de oorlog in Jemen kreeg de nodige kritiek.

"We maken ons zorgen"
"We hebben Jamal vandaag niet kunnen bereiken.  We maken ons zorgen", stelde Eli Lopez van Washington Post in een verklaring. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en proberen meer informatie te verzamelen. Het zou oneerlijk zijn als hij vastgehouden wordt vanwege zijn werk als journalist en commentator."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak. "We zijn in eerste instantie zelf nog op zoek naar meer info", zei een medewerker.

Saoedi-Arabië staat op de 169ste plaats in de World Press Freedom Index. Sinds het aantreden van Salman gaat het er wel moderner aan toe. Het ultraconservatieve koninkrijk hief bijvoorbeeld het rijverbod voor vrouwen op.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • chris delanghe

    gastvrijheid volgens erdoganman.

  • Charlotte De greef

    Verwondert dit iemand nog?

Lees meer