2 De Boeing B-29 landt in 1945 in Tinian na het droppen van de atoombom op Hiroshima
AP De Boeing B-29 landt in 1945 in Tinian na het droppen van de atoombom op Hiroshima

Laatste bommengooier Hiroshima overleden

De laatste overlevende van de Amerikaanse bemanning van de 'Enola Gay', het vliegtuig dat de atoombom op Hiroshima dropte, is overleden. Zijn oudste dochter deelde aan de Amerikaanse zender CNN mee dat Theodore 'Dutch' Van Kirk maandag in Stone Mountain, in de staat Georgia, op 93-jarige leeftijd een natuurlijke dood stierf.

Van Kirk was de navigatieofficier van de B-29 Superfortress-bommenwerper, die de atoombom bijna 69 jaar geleden op de Japanse stad dropte. Van Kirk zei later nooit spijt te hebben gehad en verdedigde de aanvallen omdat de Tweede Wereldoorlog daarmee ten einde was gekomen. "Ondanks het enorme aantal doden in Hiroshima en Nagasaki, hebben de bommen eigenlijk levens gered", vond Van Kirk.

De atoombom, met de bijnaam 'Little Boy', werd op 6 augustus 1945 afgeworpen door de Enola Gay. Het was het eerste nucleaire wapen dat in een oorlog werd ingezet. Van de 350.000 inwoners kwamen in één klap meer dan 70.000 mensen om het leven. Tegen eind december 1945 liep het dodental op tot 140.000.

Drie dagen na Hiroshima gooiden de Amerikanen nog een tweede atoombom, de 'Fat Man', op Nagasaki. Daar lieten naar schatting 80.000 mensen het leven. Kort na beide atoombommen capituleerde Japan. Nog steeds overlijden mensen aan de gevolgen van straling.

2 Theodore Van Kirk
AP Theodore Van Kirk

Lees meer