Jeremy Corbyn ligt ook binnen zijn eigen Labour-partij onder vuur over zijn brexitbeleid.
AFP Jeremy Corbyn ligt ook binnen zijn eigen Labour-partij onder vuur over zijn brexitbeleid.

Labour is dan toch voorstander van tweede brexitreferendum

Labour, de belangrijkste Britse oppositiepartij, gaat een amendement steunen dat voorstelt een tweede referendum over de exit uit de Europese Unie te houden, om de ‘destructieve’ brexit van de conservatieven van premier Theresa May tegen te houden. Dat heeft de voorzitter van de socialistische partij, Jeremy Corbyn, vandaag beslist.

Labour wil een amendement indienen in het parlement dat bepaalt dat het land na de brexit in een douane-unie blijft met de Europese Unie. Indien dat amendement het niet haalt, wil de partij een ander amendement indienen dat een tweede referendum eist. Dat gaat voorzitter Corbyn later op de avond aan de parlementsleden van zijn partij voorleggen, blijkt uit een mededeling van Labour. 

De links-radicale Corbyn ligt al jaren ook in eigen gelederen onder vuur over zijn brexitbeleid of het gebrek daaraan. Corbyn hoopte dat de brexitcrisis tot nieuwe verkiezingen zou leiden, maar de datum van de brexit, 29 maart nadert snel. Vorige maandag besloten zeven fractieleden van Labour de partij de rug toe te keren en als onafhankelijken door te gaan. Allen hebben kritiek op de brexitstrategie van Corbyn. Bovendien verwijten ze hem dat hij niet krachtig optreedt tegen het “institutioneel antisemitisme” binnen Labour.

Aangenomen wordt dat het parlement zich deze week buigt over alternatieven voor het brexitbeleid van premier Theresa May dat wel een overeenkomst met de EU heeft opgeleverd, maar geen deal die de meerderheid van het parlement steunt.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Billy Valcke

    En zo zal het blijven duren tot er tegen de wil vd bevolking neen wordt gezegd door de politiekers.

  • Luc Van Remoortere

    De britten hebben voor een brexit gekozen en moeten er dan maar uitgaan ook. Zolang ze "lid" waren hebben ze niets anders gedaan dan stokken in de wielen van de EU te steken. Zonder britten hadden we beslist al een heel eind verder gestaan. In het belang van de EU dient een eventuele terugkeer van de britten naar de EU te weigeren. Die britten hebben zo'n hoge dunk van zichzelf, dat ze het waarschijnlijk NOOIT zullen leren.

Lees meer