7
EPA

Lange wachtrij voor laatste beklimming Australische rots Uluru

Honderden toeristen nemen vandaag de laatste mogelijkheid te baat om Uluru, een wereldberoemde rode rotsformatie in Australië, te beklimmen. Vanaf zaterdag geldt een permanent verbod voor klimmers. Dat is ingesteld na een tientallen jaren strijd van de inheemse bevolking om dat voor elkaar te krijgen.

Het Anagu-volk beschouwt de rotsformatie als een heilige plek, reden dat het al sinds 1985 een klimverbod probeert te bewerkstelligen. "Het beklimmen ervan is een schending van Moeder Natuur en de rechten van de Aboriginals", zegt een woordvoerder van de Anagu.

De Uluru is 340 meter hoog en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De rotsformatie, die vroeger Ayers Rock heette, is ondanks de afgelegen locatie bij Alice Springs in het midden van Australië een populaire toeristische trekpleister. Deze ochtend stond er al een lange rij van mensen te wachten om de rots te beklimmen. De klim wordt bemoeilijkt door stevige windstoten.

7 Lindy Chamberlain in 1980 met baby Azaria in 1980. Lindy in 2012.
RV, EPA Lindy Chamberlain in 1980 met baby Azaria in 1980. Lindy in 2012.

Azaria Chamberlain

Nabij de rotsformatie verdween in 1980 baby Azaria Chamberlain. Haar kamperende ouders hadden haar in een tent te slapen gelegd. Haar moeder beweerde dat een dingo, een wilde hond, het kindje had meegenomen. Het lijkje van Azaria werd nooit gevonden, maar de kleren van het kind werden later onder de grond aangetroffen.

Moeder Lindy werd in 1982 schuldig bevonden aan moord, en veroordeeld tot levenslang. Ook haar man Michael kreeg een voorwaardelijke straf voor medeplichtigheid. De affaire is bekend door de Hollywood-verfilming ‘A Cry in the Dark’ (1988) met Meryl Streep.

De regering stelde later een commissie aan die tot de vaststelling kwam dat er gebruik was gemaakt van vervalst forensisch bewijs. De moeder zat uiteindelijk drie jaar in de cel vooraleer ze na een nieuw proces werd vrijgesproken. De zaak liep juridisch nog door tot 2012: een nieuw onderzoek wees uit dat een aanval van een dingo inderdaad de meest waarschijnlijke doodsoorzaak is.

LEES OOK:  “Ze moesten je ophangen aan de hoogste boom”: haar kind werd meegenomen door dingo, maar moeder krijgt nog altijd dreigbrieven van mensen die het niet geloven

7 De bewuste tent waaruit baby Azaria verdween. Het gezin kampeerde in augustus 1980 nabij Uluru (Ayers Rock).
EPA De bewuste tent waaruit baby Azaria verdween. Het gezin kampeerde in augustus 1980 nabij Uluru (Ayers Rock).
7
AP
7
AFP
7
REUTERS
7
EPA

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Norbert Bauwens

    Uluru wordt eindelijk van de totale vernieling gered. Nu nog de Everest,,,,,,,,,,,

  • Dennis Andersen

    Bij bepaalde bevolkingen zouden alle gelovigen eensnaar Mekka, Lourdes of Scherpenheuvel geweest moeten zijn want het zijn heilige plaatsen, hier net het omgekeerde ... men mag er niet meer komen. Wat is het volgende dat op deze aardbol gaat verboden worden? Vermoedelijk moeten we de aarde verlaten want ergens staat geschreven "En toen schiep God de aarde". Een heilige bol dus dat niet mag belopen worden.

Lees meer