UNKNOWN

Langere openingstijden Britse pubs hebben gemengd effect

De in november 2005 van kracht geworden wet waardoor Britse pubs na 23.00 uur en clubs na 02.00 uur mochten openblijven, hebben een verschillend effect naargelang de regio, zo heeft de Britse regering erkend.

Minister van Cultuur Andy Burnham liet het Lagerhuis in een brief weten dat een striktere toepassing van de wet nodig is om te genieten van de 'vrijheid' die de langere openingsduur aanreikt. Criminaliteit en alcohol gaan nog te veel samen en niet in alle regio's is de nagestreefde vermindering van deze soort misdadigheid bereikt.

Terwijl de gewelddadige criminaliteit afneemt in de loop van de avond en nacht, is er tussen 03.00 en 06.00 uur weer een opflakkering van wetsovertredingen, ook die met geweld. Dat geldt niet voor het hele land. Ook zijn er verschillen qua hospitalisatie van slachtoffers. De Britten behoren tot het type volkeren dat zich te buiten gaat aan 'binge drinking', of overmatig veel alcohol drinken met als enige doelstelling zich zo snel mogelijk te bezatten. (belga/sd)

Lees meer