Lars Løkke Rasmussen.
AP Lars Løkke Rasmussen.

Lastige formatiegesprekken gaan van start in Denemarken

Na de nederlaag van de centrumlinkse regering van premier Helle Thorning-Schmidt bij de parlementsverkiezingen zijn in Denemarken gesprekken over de vorming van een nieuwe, conservatieve, regering begonnen.

De liberaal Lars Løkke Rasmussen heeft van koningin Margrethe II vrijdag opdracht gekregen zich met de drie andere partijen van centrumrechts te beraden over een meerderheidsregering. Het betreft de rechtspopulistische Deense Volkspartij DF, de Conservatieven en de liberale Alliantie. Vandaag/zaterdag wil de vroegere premier ook de vijf andere partijen vertegenwoordigd in het Deense parlement ontmoeten.

De DF bleef met een historische score van 21,14 procent als grootste conservatieve partij de liberale Venstre (19,5 procent) nog voor. Ze wil echter enkel deelnemen aan een regering van Lars Løkke Rasmussen indien haar eisen voor strenger beleid inzake immigratie, Europa, en grenscontroles in acht worden genomen.

Na een ontmoeting met de formateur zei voorzitter Kristian Thulesen Dahl tegenover het Deense persbureau Ritzau dat het "moeilijk" zal worden een meerderheidsregering te vormen.

De regeringsonderhandelingen kunnen weken duren. Wanneer er geen meerderheid uit de bus komt, kan Venstre alleen doorgaan en voor elk dossier onderhandelen met een andere partij in het parlement. Minderheidsregeringen zijn in Denemarken zowat meer regel dan uitzonderingen.

Lees meer