2 Paul Nuttall en Nigel Farage (rechts) keren de eurosceptische partij UKIP de rug toe. Foto uit 2016.
REUTERS Paul Nuttall en Nigel Farage (rechts) keren de eurosceptische partij UKIP de rug toe. Foto uit 2016.

Leegloop bij UKIP houdt aan: na Farage, ook oud-leider Nuttall opgestapt

De Britse eurosceptische partij UKIP heeft  opnieuw een prominent lid verloren. Europarlementariër en oud-partijleider Paul Nuttall keert zijn partij de rug toe omdat de omstreden rechtse activist Tommy Robinson is aangetrokken als adviseur, bericht Sky News.

Eerder zegde ook partijprominent Nigel Farage zijn lidmaatschap op uit onvrede over de huidige koers. Nuttall zegt in verklaring te betreuren dat het zover is gekomen. “Ik stap op omdat de partij in een richting wordt gevoerd die volgens mij schadelijk is voor de brexit’', stelt hij. “Veel gematigde brexitkiezers zullen walgen van de samenwerking met Tommy Robinson.” De politicus zegt zijn zetel in het Europese parlement niet op te geven.

Robinson mag volgens de regels van de partij geen lid worden, omdat hij eerder was aangesloten bij de extreemrechtse English Defence League, maar is wel aangetrokken om UKIP-leider Gerard Batten te adviseren. Farage verweet Batten in een column een “obsessie” met Robinson en “fixatie” op de islam. Hij stelde dat Robinson “totaal ongeschikt is om betrokken te zijn bij welke politieke partij dan ook’'.

2 Tommy Robinson, geboren als Stephen Yaxley-Lennon, is de oprichter en voormalige leider van de English Defence League. De anti-islamactivist  zat dit jaar enkele maanden in de cel. Filip De Winter en Geert Wilders trokken in juni naar Londen voor een steunbetoging.
AFP Tommy Robinson, geboren als Stephen Yaxley-Lennon, is de oprichter en voormalige leider van de English Defence League. De anti-islamactivist zat dit jaar enkele maanden in de cel. Filip De Winter en Geert Wilders trokken in juni naar Londen voor een steunbetoging.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rigobert Deleu

    Groot gelijk roger , de buit is binnen op kosten van de europese belastingbetaler .

  • serge vansteenkiste

    Het is in GB de zelfde soep als in Belgie.

Lees meer