5 Een demonstrant loopt weg van het vuur aan de ingang van de bezette campus.
AFP Een demonstrant loopt weg van het vuur aan de ingang van de bezette campus.

Leider Hongkong roept op tot vreedzaam einde belegering campus

De leider van Hongkong, Carrie Lam, hoopt op een vreedzame oplossing van het conflict tussen de betogers en de politie bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong, waar zo'n 100 demonstranten al drie dagen vastzitten in een campusgebouw dat door de politie wordt belegerd. Lam zegt de nieuwe politiebaas opgeroepen te hebben om de situatie “op een humane manier” op te lossen.

Lam gaf wel aan dat wat haar betreft het geweld dat de demonstranten gebruiken, niet langer in verhouding staat met hun eisen voor democratie en beschreef de demonstranten als “de vijand van het volk”. Ook zei ze geschokt te zijn dat sommige campussen door de demonstranten zijn “omgebouwd tot wapenfabrieken”.

5 De plek waar de demonstranten op de belegerde campus molotov-cocktails maakten.
REUTERS De plek waar de demonstranten op de belegerde campus molotov-cocktails maakten.

Pleidooi

De nieuwe politiebaas van Hongkong, Chris Tang, die sinds dinsdag aan de macht is, heeft de bevolking intussen om steun gevraagd om de sociale onrust die de stad al meer dan vijf maanden ontregelt, te beëindigen. Het pleidooi komt er op het moment dat zo’n honderd demonstranten voor de derde dag op rij vastzitten in een universiteitsgebouw dat door de politie wordt omsingeld.

Gisterenavond ontsnapten tientallen demonstranten met maskers op hun gezicht nadat ze zich al abseilend van een brug lieten zakken en op klaarstaande motorfietsen vluchtten terwijl de politie hen met projectielen onder vuur nam. 

5 Demonstranten rennen in een wolk van traangas weg van de politie.
REUTERS Demonstranten rennen in een wolk van traangas weg van de politie.

Mediators

De politie liet uiteindelijk gisterenavond twee mediators toe op de campus, maar de onderhandelingen liepen op niets uit en de meeste demonstranten weigerden om vrijwillig de campus te verlaten. Volgens ontsnapte demonstranten, raken de voorraden – inclusief voedsel - op de bezette campus gauw op. De politie belegert de universiteit al sinds zondagavond. De agenten probeerden barricades van de demonstranten te verwijderen, waarop de betogers molotovcocktails naar de ordediensten gooiden om de agenten terug te dringen. Bij de protesten werd een politieagent in een kuit getroffen door een pijl uit een boog. Die was afgeschoten door een demonstrant.

De massaprotesten in Hongkong zijn al bijna een half jaar aan de gang. De protesten, die in eerste instantie een reactie waren op een wet van de regering die uitlevering aan China gemakkelijker maakte, richten zich inmiddels vooral op de toenemende invloed van de Aziatische grootmacht.

Tang werd dinsdag aangesteld als nieuw hoofd van de politie. Hij staat aan het hoofd van een corps van 30.000 agenten, maar volgens de kersverse politiebaas kan de politie de protesten niet alleen beëindigen. Volgens Tang wordt de reputatie van de politie bovendien bezoedeld en ondermijnd door nepnieuws.

5 Een gewonde demonstrant wordt weggedragen door hulpverleners.
AFP Een gewonde demonstrant wordt weggedragen door hulpverleners.
5 Een demonstrant probeert via het riool weg te raken van de bezette campus.
REUTERS Een demonstrant probeert via het riool weg te raken van de bezette campus.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Carrie Lam is redelijk, en zeker niet despotisch. De demonstranten zijn ONredelijk. Dergelijke gewelddadige 'democratie' kan toch niet wenselijk zijn, voor niemand! In een redelijke democratie mag de Underdog openlijk zijn gedacht zeggen, maar de Upperdog OOK, mijn gedacht!

Lees meer