Angela Merkel en Barack Obama wandelen samen door de Beierse plaats Elmau.
Getty Images Angela Merkel en Barack Obama wandelen samen door de Beierse plaats Elmau.

Leiders G7 stellen zich hard op tegen Rusland

Europa moet samen blijven werken om de sancties tegen Rusland in stand te houden. Dat zei de Britse premier David Cameron zondag, de eerste dag van de G7-top in slot Elmau in Duitsland. Hij drong erop aan bij de G7-landen om Moskou een harde waarschuwing te geven voor de situatie in Oekraïne. Hij wordt daarin bijgestaan door de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De G7-top ging zondagochtend van start. In een slot in het Zuid-Duitse Elmau komen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden twee dagen samen om te praten over de wereldeconomie, het conflict in Oost-Oekraïne en onderhandelingen met Iran. De grote afwezige is Rusland.

'We moeten ervoor zorgen dat Europa verenigd blijft', zei de Britse premier. 'De sancties hebben impact op alle landen. Groot-Brittannië heeft haar financiële superioriteit niet in de weg laten staan van een krachtige reactie op de Russische agressie. Ik denk dat andere landen dat ook niet moeten doen.'

Britse functionarissen zeiden dat bepaalde Oost-Europese landen zich zorgen maakten over de impact van de sancties tegen Rusland op hun landbouwsector. Londen vindt dat alle EU-lidstaten de rug recht moeten houden en moeten zorgen dat de sancties tegen Rusland blijven gelden, zeiden de functionarissen tegen persbureau Reuters.

"Merkel en Obama zijn akkoord over het feit dat de duur van de sancties duidelijk verbonden moet zijn met de volledige toepassing door Rusland van de akkoorden van Minsk en het respect voor de soevereiniteit van Oekraïne", zo deelde het Witte Huis mee na een ontmoeting tussen beide staatshoofden in de marge van de G7-top in het Duitse Beieren. Bij zijn aankomst in Duitsland had Obama zondagochtend opnieuw de 'Russische agressie' in Oost-Oekraïne gehekeld.

De EU en de Verenigde Staten drukten unaniem hun bezorgdheid uit over de nieuwe gevechten van de afgelopen dagen. Moskou meent dat het vredesproces aan diggelen dreigt geslagen te worden. Eind juli lopen de zware sancties van de EU tegen Moskou af.

De zogeheten Minsk-2-akkoorden voorzien progressieve maatregelen tot het einde van het jaar om het conflict op te lossen tussen de opstandelingen in het oosten van Oekraïne en Kiev. Bij het conflict vielen al meer dan 6.400 doden in meer dan een jaar tijd.

Poolse reactie
De Poolse EU-president Donald Tusk sprak zich ook uit voor scherpere sancties tegen Rusland. Tusk stelde dat op de G7-top alleen een verscherping van de sancties tegen Rusland kan worden besproken, niet de versoepeling ervan. 'Het is mijn intentie dat we vandaag de eenheid binnen de G7 herbevestigen wat betreft het sanctiebeleid', aldus Tusk. 'Dus laat me gezien de huidige omstandigheden duidelijk zijn; als iemand een discussie wil over aanpassing van de sancties dan kan het alleen gaan over aanscherping ervan.'

De EU-sancties tegen Rusland verlopen formeel in juli maar EU-leiders kwamen in maart al overeen dat de strafmaatregelen blijven totdat de vredesakkoorden van Minsk over Oekraïne volledig zijn geïmplementeerd.

'Op deze ochtend vieren wij een van de sterkste samenwerkingen die de wereld ooit heeft gekend'

Barack Obama, Amerikaanse president

Lederhosen

De Amerikaanse president Barack Obama kwam vanochtend aan in Duitsland. Obama wilde zijn entree in de Beierse gemeente Krün in lederhosen maken, maar hij was het kledingstuk vergeten. 'Ik hoop dat ik nog de kans krijg om er hier een te kopen', grapte Obama. In zijn toespraak prees Obama de band die Duitsland en de Verenigde Staten met elkaar hebben: 'Op deze ochtend vieren wij een van de sterkste samenwerkingen die de wereld ooit heeft gekend', sprak Obama. Hij verwees onder meer naar het grote aantal mensen uit Beieren dat in Chicago woont, de stad waar Obama ruim twintig jaar heeft gewoond en gewerkt.

Obama had eerder op zondag al bevestigd dat de G7 zou spreken over het conflict in Oost-Oekraïne. 'De komende twee dagen praten we in slot Elmau over onze gezamenlijke toekomst, de wereldwijde economie die zorgt voor banen en kansen en over hoe we een sterke Europese Unie kunnen garanderen'', aldus Obama. 'Ook gaan we het hebben over hoe we om moeten gaan met de Russische dreiging in Oekraïne, het gevecht tegen extremisme en de klimaatverandering.'

Griekenland

Hoewel de crisis in Griekenland geen betrekking heeft op alle G7-landen, gaat het er in Elmau wel degelijk over.  EU-voorzitter Jean-Claude Juncker zei zondag 'een beetje teleurgesteld' te zijn over de harde woorden die de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag uitte over de voorstellen van de schuldeisers voor een oplossing van de Griekse schuldencrisis.

Juncker beschouwt Tsipras naar eigen zeggen als een vriend, maar om vrienden te blijven moeten sommige regels wel worden gerespecteerd, stelde Juncker. Volgens de EU-voorzitter was Griekenland geen alles of niets aanbod gedaan, maar is er wel gesproken is over een verlaging van de pensioenen. Het vertrek van Griekenland uit de Eurozone is geen optie volgens Juncker.

Tsipras zei vrijdag in het Griekse parlement dat de voorstellen van de schuldeisers 'onrealistisch en absurd' zijn en dat hij niet zou instemmen met de plannen. Alleen de voorstellen van de Griekse regering vormen volgens Tsipras  'een realistische basis' voor een akkoord. Juncker hoopt dat die plannen spoedig worden voorgelegd.

Komende woensdag wordt waarschijnlijk in Brussel verder overlegd met Tsipras, samen met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Demonstratie

Een honderdtal demonstranten heeft zondagochtend nog geprobeerd te verhinderen dat de delegaties die deelnemen aan de top Elmau zouden bereiken. De politie drong ze met veel machtsvertoon terug.

Lees meer