2 De man viel het meisje 's nachts aan nadat hij haar eerst een tijdlang achtervolgde.
thinkstock De man viel het meisje 's nachts aan nadat hij haar eerst een tijdlang achtervolgde.

Levenslange gevangenisstraf voor man die tiener 's nachts achtervolgt en op straat brutaal verkracht terwijl ze met vriendje aan het bellen is

Een man die een tienermeisje vorig jaar in juni 's nachts door het verlaten centrum van de Engelse stad Leeds achtervolgde en haar brutaal verkrachtte, krijgt een levenslange gevangenisstraf. De man viel de 19-jarige vrouw aan terwijl ze aan het FaceTimen was met haar vriendje. De aanval gebeurde midden in het gesprek, waardoor het vriendje aan de andere kant van de lijn snel wat screenshots kon maken voor hij de politie belde. Die beelden bleken cruciaal bewijs te zijn om de dader achter de tralies te krijgen. Dat zegt de politie van West Yorkshire.

De beelden werden namelijk door de politie gebruikt om de aanvaller te identificeren. Het bleek om een 27-jarige Portugees te gaan, die zoals op beelden van bewakingscamera’s te zien is, het meisje al een tijdlang door het centrum van de stad aan het achtervolgen was. 

Voor de man de 19-jarige vrouw begon te achtervolgen, had hij haar op straat om haar telefoonnummer gevraagd. De vrouw weigerde dit te geven en liep al FaceTimend met haar vriendje verder. De man begon haar daarop te achtervolgen. De vrouw, die na een avondje uit alleen terug naar huis liep, had dit in de gaten en probeerde de man onderweg al een tijdje af te schudden, onder meer door op een muurtje te gaan zitten in een poging de man voorbij te laten gaan. De man stopte daarop ook en deed alsof hij tegen een lantaarnpaal aan het plassen was.

Telefoon kapotgegooid

Even later trok hij de vrouw met geweld onder een voetgangersbrug, waar hij haar gedurende vijftien minuten lang aanviel en verkrachtte. Hij stompte haar meermaals in haar gezicht, voor hij haar telefoon kapot gooide. Het vriendje aan de andere kant van de lijn zag de aanval gebeuren en slaagde erin enkele screenshots te maken waarop de man zichtbaar was. Het meisje werd intussen door haar aanvaller meermaals in het gezicht geslagen en op gewelddadige wijze verkracht. Voorbijgangers troffen haar even later ‘zo goed als naakt’ aan onder de brug, met zware verwondingen in haar gezicht. Ook zij belden de politie.

De dader, de 27-jarige Portugees Samuel Fortes, kon aan de hand van de screenshots die het vriendje van het begin van de aanval had genomen, worden geïdentificeerd. Ook vond de politie een haar van hem op het lichaam van de vrouw en werd hij ingerekend met haar bloed op zijn schoenen, ook miste hij plukken haar, die zij had uitgetrokken.

“Voor altijd veranderd”

De dader, de 27-jarige Portugees Samuel Fortes, is deze week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en moet minimaal acht jaar achter de tralies blijven. “Ik dacht dat ik ging sterven”, zei het slachtoffer in de rechtbank. Ze probeerde tijdens de aanval terug te vechten door de man aan zijn haar te trekken om te ontkomen, maar dat lukte niet. 

De vrouw (nu 20) zegt dat de aanval haar “voor altijd veranderd heeft” en dat ze niet wil dat mensen haar als “beschadigd” zien door wat haar aangedaan is, ondanks dat ze zichzelf wel “klein en ontmenselijkt” voelt wanneer ze aan de aanval terugdenkt. De vrouw sprak haar aanvaller in de rechtszaal aan en zei dat ze “medelijden” met hem heeft.

De aanval had ook een impact op de relatie van de vrouw met haar vriend, die getuige was van het begin van de aanval, maar de twee hebben toch besloten om met elkaar verder te gaan.

Samuel Fortes pleitte uiteindelijk schuldig voor verkrachting en mishandeling en werd tot een levenslange gevangenis veroordeeld. Pas over acht jaar kan hij ten vroegste vrijkomen. Bij zijn vrijlating loopt hij het risico gedeporteerd te worden.

2 Dader Samuel Fortes.
West Yorkshire Police Dader Samuel Fortes.

68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wim Vanspringel

    Voor een hond kan 8 jaar levenslang zijn maar bij een mensenleven is het belachelijk dat ze dit uitspreken als levenslang.

  • Joeri De clercq

    Dus in onze westerse wereld is een levenslang 8jaar. Dus zo bereken ze ons met alles.

Lees meer