Joän Berends verdween op maandag 28 januari toen ze per fiets onderweg was naar haar stageadres in Heteren.
Politiefoto Joän Berends verdween op maandag 28 januari toen ze per fiets onderweg was naar haar stageadres in Heteren.

Levensteken van Nederlandse Joän (18) maakt verdwijning nog mysterieuzer

Twaalf weken na haar verdwijning heeft de Nederlandse Joän Berends (18) uit het Gelderse Heteren voor het eerst van zich laten horen. Althans, daar lijkt het op. Een vriendin kreeg op Facebook een teken van leven van de tiener, die een psychische stoornis heeft en verbleef in een jeugdinstelling. “Enerzijds zijn we opgelucht maar anderzijds ook weer niet’’, zegt moeder Esther Muller. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ze vernam Eerste Paasdag 's morgens van een vriendin van haar dochter dat Joän een teken van leven had gegeven. “In een heel kort bericht via Facebook Messenger liet ze weten dat het goed met haar gaat maar dat ze voorlopig met rust gelaten wil worden’’, verzucht de moeder. Ze weet niet goed wat ze ervan moet denken. “Ik slaakte een zucht van opluchting dat Joän nog leeft en dat het naar verluidt goed met haar gaat, maar wie zegt me dat zij het was die het bericht verstuurde’’, vraagt Muller zich hardop af. 

Wie zegt me dat zij het was die het bericht verstuurde?

Joäns moeder Esther Muller

Geweldsdelinquent

Haar dochter is gevoelig, beïnvloedbaar en daardoor ook kwetsbaar. Ze woonde tot juli vorig jaar zelfstandig onder begeleiding van jongerenorganisatie Step Up Now. Een jaar geleden, midden april, leerde Joän op de kermis een twintig jaar oudere man kennen. Hij gaf haar dure cadeaus en maakte tal van complimentjes. 

Joäns moeder waarschuwde haar dochter voor de man, volgens haar iemand die werd veroordeeld voor een geweldsdelict. Om hem te ontlopen, verhuisde Joän in juli vorig jaar van Enschede naar de semi-gesloten afdeling van De Heldringstichting in Zetten. 

Muller vreest dat haar dochter op maandag 28 januari bij de man in de auto is gestapt toen ze per fiets onderweg was naar haar stageadres wat verderop. Het vermoeden bestaat dat ze richting België zijn gevlucht. De fiets werd onbeheerd aangetroffen in een woonwijk vlakbij de snelweg.

Verjaardag

Joäns ouders hebben geen idee of hun dochter uit eigen beweging een teken van leven gaf of ertoe werd gedwongen. Ze gaan vooralsnog uit van het eerste en wachten de ontwikkelingen af. “Joän is zaterdag 18 jaar geworden en daarmee meerderjarig. Als zij aangeeft met rust gelaten te willen worden dan moeten we dat accepteren. Voorlopig dan toch’’, verzucht moeder Esther.

De politie verspreidde op 1 februari een opsporingsbericht van haar vermiste dochter. Muller zelf lanceerde op sociale media een zoekactie naar Joän. Ook de media besteedden uitgebreid aandacht aan de zaak. Dat leverde meerdere tips op maar telkens zonder het gewenste resultaat. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nathalie Hitters

    Ze is blijkbaar gevonden in goede gezondheid maar wil met rust worden gelaten las ik net...die ouders zijn door een hek gegaan en blijkbaar zat ze al een tijdje bij mensen die haar en familie goed kennen.....belachelijk gewoon. Hoe dom kunnen mensen zijn door dit soort info achter te houden voor directe familie...

  • alfred cool

    kan men dat bericht niet traceren of is het te kort om dit te doen ? Als deze jonge vrouw zelf het korte berichtje zou gestuurd hebben mogen we blij zijn dat ze nog leeft . ik hoop dat ze zo snel mogelijk kan opgespoord worden en dat ze snel bij haar ongeruste ouders mag wederkeren waar ze rust en geborgenheid kan vinden !

Lees meer