Demonstratie in Beiroet.
EPA Demonstratie in Beiroet.

Libanees protest om vuilophaal breidt zich uit

Duizenden mensen hebben zich gisteren in de Libanese hoofdstad Beiroet verzameld voor een grote demonstratie. De betogers zijn woedend over de corruptie binnen de overheid en het niet-functionerende politieke systeem in het land. Eerder deze zomer protesteerden de Libanezen al tegen toenemende vuilnishopen op straat maar nog nooit was een demonstratie zo groot.

De autoriteiten zijn op hun hoede en zetten pantservoertuigen in. Aanleiding voor het protest is de vuilniscrisis in de stad. Het afval blijft zich opstapelen, nadat een stortplaats werd gesloten. De regering is niet in staat gebleken om de crisis op te lossen en de protesten breidden zich uit. De demonstranten zetten zich af tegen de politieke klasse die het sinds begin jaren negentig voor het zeggen heeft in Libanon.

Vorig weekend trokken twee demonstraties zo'n twintigduizend mensen. De demonstraties verliepen over het algemeen vreedzaam. Toen mensen probeerden door het kordon rond het kantoor van de Libanese premier probeerden te dringen grepen de veiligheidsdiensten in met traangas en waterkanonnen. Om confrontaties met de veiligheidsdiensten te voorkomen, besloten de organisatoren zaterdag om niet op het plein voor een overheidsgebouw te demonstreren, maar even verderop.

Het is nog de vraag wat de demonstranten eisen - behalve een fatsoenlijke vuilophaaldienst. Ze hebben wel aangekondigd de protesten te verhevigen als er binnen drie dagen niet naar hen geluisterd wordt.

Lees meer