De grens tussen Israël en Libanon
AFP De grens tussen Israël en Libanon

Libanese president: “Drones op Beiroet zijn oorlogsverklaring van Israël”

De twee drones die zondagmorgen neerkwamen in buitenwijken van de Libanese hoofdstad Beiroet, zijn een agressie van Israël en niet meer of minder dan een oorlogsverklaring. Dat zegt de Libanese president Michel Aoun. Volgens de pro-Iraanse Libanese militie Hezbollah bevatte een van de drones een explosief van meer dan vijf kilogram. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de leider van Hezbollah inmiddels aangemaand tot kalmte. 

“Hij weet heel goed dat de Israëlische staat weet hoe ze zich moet verdedigen en hoe ze moet terugslaan”, aldus Netanyahu. Netanyahu waarschuwde Nasrallah, de Libanese staat, die Hezbollah onderdak geeft, en de commandant van de Al-Qudsbrigade, Qassem Suleimani. “Let op uw woorden en nog meer op uw daden.”

De nieuwssite Times of Israel meldde op gezag van deskundigen dat de drones van Iraanse herkomst leken, niet van Israëlische. De door Iran gesteunde Hezbollah beschouwt buurland Israël als een aartsvijand.“We behouden ons het recht voor ons te verdedigen want dit is een oorlogsverklaring. En daarom mogen we teruggrijpen naar ons recht op de verdediging van onze soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit”, klonk het eerder bij Hezbollah.

Twee Israëlische drones hebben het Libanese luchtruim geschonden, zo berichtte het leger zondag. “De eerste is gevallen en de tweede is in de lucht geëxplodeerd en heeft materiële schade veroorzaakt.” Onder meer een mediacentrum van Hezbollah liep schade op, zo deelde een woordvoerder van die sjiitische beweging zondag mee. 

Drones

De Libanese premier Saad al-Hariri heeft de actie al streng veroordeeld. “De nieuwe agressie betekent een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en is een poging om de situatie te duwen in de richting van een verdere toename van de spanningen.” Volgens Al-Hariri wil de Libanese regering een “gevaarlijke escalatie” voorkomen. Hij roept de internationale gemeenschap wel op om de “flagrante schending” van de Libanese soevereiniteit te veroordelen. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor het incident overigens niet opgeëist.

Libanon en buurland Israël leven al lang in onmin. Beiroet beschuldigt Israël er regelmatig van met zijn vliegtuigen en drones het Libanese luchtruim te schenden. Het Israëlische leger weigerde tot nu toe te reageren op de beschuldigingen vanuit Libanon. Israël geeft wel aan dat zijn luchtmacht in de nacht van zaterdag op zondag aanvallen heeft uitgevoerd in Syrië.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence herhaalde vandaag dat zijn land vierkant achter Israël staat. Hij deed dat na een “geweldig” gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Bomaanslag

Nadat experten een van de drones hadden ontmanteld, is een verborgen explosief ontdekt dat ongeveer 5,5 kilogram woog. Dat heeft Hezbollah vandaag verklaard in een mededeling. Volgens Hezbollah was het doel van de drone niet om een verkenningsvlucht uit te voeren, maar wel om een bomaanslag te plegen in de buitenwijk, die geldt als een bolwerk van de Hezbollah.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN DESSEL

    De ongebreidelde expansiedrang der Zionistische entiteit kan blijven doorgaan vermits de USA, Israel's, makke, gedweëe butlers, met hun Veto-recht bij de UNO elke resolutie tegen Israel kunnen blijven kelderen, telkens weer...

  • Anita Wellens

    Israel wil grondgebied uitbreiden en de litani rivier in handen krijgen.

Lees meer